Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istok Europe

NATO jača obranu od Rusije: U uporabu stavljeno šest zapovjednih centara

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
02.09.2015.
u 00:05

Od danas su službeno u uporabi zapovjedni centri u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj

NATO je od danas u uporabu i službeno stavio šest zapovjednih centara u državama članicama iz istočne Europe kako bi ojačao obranu u povodu sve većih tenzija povezanih s ruskim akcijama u Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo obrane Litve.

Glasnogovornica ministarstva Asta Galdikaite kazala je AFP-u da su od danas službeno u uporabi zapovjedni centri u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Ministar vanjskih poslova Litve, Linas Linkevicius, naglašava da je taj potez "jasan znak da NATO svoje obveze shvaća ozbiljno".

Jasan znak za protivnike

– To je jasan znak i za saveznike, a naravno i za protivnike koji su nedavno pojačali tenzije – kazao je Linkevicius AFP-u bez da je kao protivnike spomenuo Rusiju.

Uspostava ovih zapovjednih centara je posljednji potez NATO-a u jačanju svog "istočnog krila" nakon što je prošle godine Rusija pripojila poluotok Krim zbog čega su odnosi dva "bloka" na najnižim granama od pada SSSR-a.

>>Ratne igre vode do sukoba Rusije i NATO-a?

>>'I najmanja nezgoda ili kriva procjena može dovesti do rata između Zapada i Rusije'

Komentara 31

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
00:50 02.09.2015.

A protiv ISIS-a ? Koliko komandnih centara ?

RE
realisticki
07:39 02.09.2015.

Koje li novosti??? Amerika nije uspjela narod sjeverne Afrike, Iraka, i Sirije "zaštitit" od diktatora koji su vodili te države, pa sada kada taj narod dođe u zapadnu Europu želi se odužiti i "zaštititi" ih od Rusije. Drukčije se ti ti postupci ne mogu protumačiti. Već par decenija politički postupci Amerike rade protiv Europe i europskog naroda. Sramota je da vladajuća elita i većina Amerikanaca nastupa kao američka nacija, zaboravljajući da imaju svoje korijene u Europi. Nemilosrdno su uništili domoroce u Americi, a sada su na redu domoroci u Europi, samo način i sredstva se razlikuju.

JO
johnxxx
11:33 02.09.2015.

Bolje je tu vojsku prebaciti na jug Europe da zaustavi najezdu islamista, koje u medijima nazivaju izbjeglicama, nego da nas štiti od nepostojeće opasnosti od Rusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije