Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istočna Ukrajina

Nakon produljenog primirja nastavili borbu, poginula trojica ukrajinskih vojnika

Proruski separatisti
Foto: Reuters (Ilustracija)
29.06.2014.
u 08:29

Intenzivne borbe na periferiji Slavianska u noći u petak su potvrdile obje strane. Najkrvavije borbe vodile su se na punktovima Nacionalne garde, postrojbi odanih vladi u Kijevu

 Trojica ukrajinskih vojnika poginula su u subotu kada su proruski separatisti lakim oružjem i minobacačima napali njihov položaj blizu Slavianska na istoku zemlje, rekao je glasnogovornik vojske. Nastavak je to sukoba u Ukrajini čiji je predsjednik Petro Poroshenko u petak u Bruxellesu potpisao "povijesni sporazum za Ukrajinu" o slobodnoj trgovini kojim Ukrajina sve više veže svoju budućnost uz EU. Poroshenko je nakon toga produžio primirje koje je isteklo u petak u 10 sati po lokalnom vremenu, te zapovjedio "obustavu antiterorstičke operacije za još 72 sata", prenosi portal Advance, no borbe su se nastavile unatoč primirju. 

Intenzivne borbe na periferiji Slavianska u noći u petak su potvrdile obje strane. Najkrvavije borbe vodile su se na punktovima Nacionalne garde, postrojbi odanih vladi u Kijevu, odnosno neonacistima Dmitriyu Yaroshu i Andriyu Parubiyu, koja je osnovana u ožujku kako pomoć ukrajinskoj vojsci. Pridružili su im se aktivisti i borci eskadrona "Samoobrane Maidana" i radikalnih skupina koje su sudjelovale u prosvjedima, od kojih mnogi dolaze iz zapadne Ukrajine. 

Borci samoobrane Slavianska tvrde "kako su uspjeli likvidirati cijeli vod kijevske Nacionalne garde i uništiti dva oklopna vozila", dok ovi drugi tvrde "kako su uništili jedan tenk narodne milicije". Ukrajinske snage su granatirale rubne dijelove Slavianska u petak i gađale sam grad topničkom vatrom, što potvrđuju i izvještaji s lica mjesta. Nakon teškog granatiranja su ukrajinski vojnici tijekom noći preuzeli nadzorni punkt samoobrane.

"Četiri člana našeg tima sa sjedištem u Luhansku na istoku Ukrajine oslobođena su nakon mjesec dana zarobljeništva", piše u OESS-ovoj misiji u Ukrajini na Facebook stranici. Riječ je o promatračima - ženi i trojici muškaraca. Naoružani pobunjenici doveli su ih u hotel u Donjecku gdje su ih dočekali predstavnici OESS-a.

Da su puštenik potvrdio je  "premijer" samoproglašene separatističke republike Donjecka Aleksandr Borodaj. Mislimo da smo izvršili naše obveze. Osam osoba je bilo nestalo, osam osoba je pronađeno, rekao je još Borodaj.

>> Ukrajina potpisala sporazum s EU. 'Ovo je velik dan za Europu'

Komentara 4

Avatar lustrismus
lustrismus
10:57 29.06.2014.

Donjeck: 400 vojnika prešlo na prorusku stranu, Borbe kod Slavjanska i Artemovske

AA
aabbcc
09:19 29.06.2014.

Ko su potpisnici prmirja, treba ih pozvati na odgovornost jer ocigledno da nemaju autoritet da sprovedu ono sto potpisu ! Tako se i na Balkanu 100 puta potpisivalo sa neodgovornim ljudima.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
09:22 29.06.2014.

Rusi su ih demolirali.A to je tek početak.Zima će biti jaka.-40.A zapad više ne laje.Sad su Ukrajinci na tankom ledu,jako tankom.Žao mi je naroda.Sirotinja će nadrapati.A rusi su toliko okrutni da sebe ne štede a kamoli "zdajice".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije