Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u zenici

Iz rudnika spašeno 29 rudara, poginulo njih 5

Rudari iz Zenice ostali zarobljeni nakon potresa
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/8
05.09.2014.
u 13:30

Rudari su u rudniku ostali zarobljeni nakon što je u četvrtak popodne nakon potresa došlo do urušavanja

Od 34 rudara koji su jučer ostali zarobljeni u rudniku Raspotočje u Zenici, na dubini od oko 800 metara, iz jame je danas izišlo njih 29, a pet ih prema neslužbenim informacijama nije preživjelo nesreću, javljaju bosansko-hercegovački mediji. Preživjeli su nakon što im je pružena prva pomoć prevezeni u bolnicu u Zenici.

Jama je u poslijepodnevnim satima sati zbog povećane koncetracije metana zatvorena do daljnjeg. Oko 14 sati pogodilo ju je novo pomicanje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su i stradali rudari u četvrtak. Ocijenjeno je kako je sigurnosni rizik prevelik pa se izvlačenje nastavlja sutra.

Procjene stručnjaka kažu da će za izvlačenje tijela trebati u najboljem slučaju dan, a možda i nekoliko dana.

Prvi rudar izišao je iz zatrpane jame nešto prije 12 sati. Nakon njega izišlo je još 28 rudara, a pet rudara izgubilo je život, javlja Klix.ba. O njihovoj smrti izvijestio je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić, no službena potvrda još uvijek se čeka. – Nažalost, znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izišlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli – izjavio je novinarima Husić, prenosi Klix.ba

Izlazak rudara pratile su emocije i plač. – Iako su ondje stotine ljudi, vlada apsolutna tišina. Nitko ništa ne govori, uglavnom se čuje jecaj članova obitelji – izvijestila je reporterka Al Jazeere Balkans.

Podsjetimo, rudari su u rudniku ostali zarobljeni nakon što je u četvrtak popodne nakon potresa došlo do urušavanja, javlja Al Jazeera Balkans. Uspjelo je izići 22 rudara koji su bili u drugim dijelovima rudnika, a 34 ih je ostalo zarobljeno nakon čega je počela akcija spašavanja. Da bi se zarobljeni u rudniku oslobodili, tunel se kopao s obje strane – zarobljeni rudari kopali su ga s jedne, a spasioci s druge, javlja Klix.ba. Još ranije je Al Jazeera izvijestila da su ozlijeđene dvije osobe koje su hospitalizirane, ali koje nisu životno ugrožene.

Inače, mjerodavni su prvo izvijestili da je ostalo zatrpano 8 rudara, no poslije se ispostavilo da ih je više.  

Podsjetimo, potres koji je jučer oko 16.30 sati pogodio Zenicu u Bosni i Hercegovini bio je jačine 3,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

>>Potres jačine 4,2 po Richteru zatresao tlo kod Knina, osjetili ga i u Karlovcu

Komentara 3

IB
ibrinajaruga
13:50 05.09.2014.

nikad ovakvu vijest nećemo dobiti iz npr. parlamenta

AA
aabbcc
15:10 05.09.2014.

Jadna sirotinja, gine i za placu a i bez place za koru kruha i tako do neke 65 ili 67 god. zivota koju ni o,1% nece docekati ziv i zdrav .

ZA
zabezvez
14:50 05.09.2014.

jel bi se to iz prvog izvjestaja mjerodavnih dao izvuci zakljucak da je od tih 34, samo 8ero u tom trenutku bilo prijavljeno u svojoj smjeni, a ostalih 26 radili na crno/van smjene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije