Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST BRŽI OD OČEKIVANOG

Nakon devet godina hrvatski kreditni rejting bilježi pozitivni pomak!

zdravko marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 18:42

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Standard & Poor's obrazložio je bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Posljednji puta povećanje izgleda za hrvatski rejting zabilježeno je 2007. godine, kada ih je agencija Moody's povećala sa stabilnih na pozitivne. S&P je, pak, posljednji puta povećao rejting Hrvatske u 2004. godini, s 'BBB-' na 'BBB', dok je Fitch u 2003. povećao izglede sa stabilnih na pozitivne.

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Standard & Poor's obrazložio je bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom nego što se procjenjivalo konsolidacijom javnih financija.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard&Poor's, Moodys i Fitch i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no dok Moody's i Fitch drže negativne izglede, Standard&Poors' ih od danas drži stabilnima.

>> Vlada uputila prijedlog državnog proračuna za 2017. u Sabor

Komentara 13

ST
stefj
22:52 16.12.2016.

Nakon pomaka u poreznoj reformi, proračun je vratio sve na staro. No ajde, bar nismo pali, što je bilo standardno kod Milanovićeve vlade, a nerijetko i kod vlada prije njega... Previše se pogoduje ovisnicima o proračunu, i dalje se previše opterećuje privatni sektor. Dok god raste rashodovna strana proračuna, nema šanse za stabilizaciju i potreban rast da bi se vratili dugovi... Najgore je što se nikako ne mogu zadržati mladi i stručni u zemlji, masovno odlaze. Smanjenje poreza je nedovoljno da bi preokrenulo trend, davanja su prevelika, mirovinski sustav ne valja, infrastruktura je preslaba, poslovanje prekomplicirano i opterećeno suludim propisima i parafiskalnim nametima... Nije samo kod nas tako, prevelika birokratiziranost je problem cijele EU, no mi smo poseban slučaj, jer smo u vrhu. Najbirokratiziraniji među previše birokratiziranima...

CI
cinbenik
08:04 17.12.2016.

A moglo se jednostavno napisati,Nakon Milanovicevih poteza i mjera i njegove vlade........u najtezim uvjetima vladanja ikada,.........napokon je dosao Hrvatski rast,i pored nazadovanja sa istaliranjima i MOSTOVIm experimentima,nenarodnih i nebiranih vlada.......Hrvatska nezaustavljivo raste...Ipak raste..Nismo vjerovali,aili ipak raste...Tako je to,a koliko bi tek rasla da nije bilo neprijateljskih djelovanja i kocenja od strane onih,koji su danas u poziciji ponovo prerasporedjivati zarade od rasta Hrvatske,uglavnom prema laznodomoljubnom birackom tijelu......

UN
unbekant
22:31 16.12.2016.

Ovi nasi se mao brinu,dje mogu da podignu kredit,a ne kako da otvore radna mjesta,stavrno zalosno koliko brige o poboljasanju za dizanje kredita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije