Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagorno karabah

Nakon 22 godine opet buknuo sukob između Azerbajdžana i Armenije

armenija
Reuters/PIXSELL
02.04.2016.
u 17:30

Po Armencima, Azerbajdžan je u petak navečer pokrenuo napad na granici Nagorno Karabaha s tenkovima, topništvom i helikopterima. Azerbajdžan kaže da je samo odgovorio na napad s armenske strane.

Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u neuobičajeno žestokim sukobima u Nagorno Karabahu i armenske snage su srušile helikopter u toj separatističkoj regiji oko koje se spore dvije zemlje, priopćio je u subotu Baku.

"Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u sukobima i armenske snage su srušile helikopter", navodi se u priopćenju azerbajdžanskog ministarstva obrane.

Dodaje se da je azerbajdžanska vojska povratila kontrolu nad "dva strateška brda i jednim selom" u Nagorno Karabahu. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu na hitni prekid vatre između Armenaca i Azerbajdžanaca na granici Nagorno Karabaha, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama.

"Predsjednik Putin pozvao je dvije strane da hitno prekinu vatru i pokažu suzdržanost kako bi se izbjegle nove žrtve", rekao je Peskov nakon što je došlo do neuobičajeno intenzivnih borbi u noći na subotu između azerbajdžanskih i armenskih snaga na granici Nagorno Karabaha.

Po Armencima, Azerbajdžan je u petak navečer pokrenuo napad na granici Nagorno Karabaha s tenkovima, topništvom i helikopterima. Azerbajdžan kaže da je samo odgovorio na napad s armenske strane.

Armenija kaže da je u napadima poginuo jedan dječak (12).

Nagorno Karabah je regija smještena u Azerbajdžanu a u vrijeme Sovjetskog Saveza bila je uglavnom naseljena Armencima. Počekom 90-tih armenski separatisti uspjeli su preuzeti kontrolu nad tim područjem u ratu u kojem je poginulo 30.000 ljudi. Rat je završen primirjem 1994.

Komentara 5

Avatar d-ano
d-ano
11:57 03.04.2016.

(prije 28 godina) .....1988 je poceo taj rat za vrijeme udssr-a ,,Armenija je zelila nezavisnost ,,,,Azerbedjan (americki produkt /napravljeno/..naravno prije iranski utjecaj )nakon raspada udssr i nezeljenog priznanja armenaca koje je do danas prisutno u strahu su turci koji gube su turci koji gube Armenski ARARAT koji je kao armenski i u bibliji opisan,,,,Armenci jedan od najstarijih naroda podjeljen na vise drzava i unistavan stoljecima trazi svoje povjesno pravo da ima svoju drzavu.

Avatar mos_mislit
mos_mislit
20:15 02.04.2016.

stigla "demokracija" ...

LU
lukivoda
20:28 02.04.2016.

otvorene proljetne bombaške igre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije