Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan planeta Zemlje

Na Novom Zelandu i u Australiji krenuo Marš za znanost

Marš za znanost
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.04.2017.
u 11:02

U Hrvatskoj se Marš za znanost organizira u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a okupljanja će započeti u 11 sati

Nekoliko tisuća ljudi, znanstvenika i njihovih pristaša, okupilo se u subotu u novozelandskim i australskim gradovima na početku globalnog Marša za znanost.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost, nastojeći na taj način ukazati na značaj obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.

Zamisao o organizaciji marša rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice. Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

Na Novom Zelandu skupovi su održani u Wellingtonu, Dunedinu, Queenstownu, Christchurchu, Palmerstonu i Aucklandu u znak solidarnosti s američkim kolegama koji će kasnije prosvjedovati protiv klimatske politike Trumpove administracije.

U Australiji se prosvjedovalo u Sydneyu, Melbourneu, Hobartu, Perthu, Brisbaneu i drugim gradovima.  

U Hrvatskoj se Marš za znanost organizira u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a okupljanja će započeti u 11 sati.

Okupljanje u Washingtonu počinje u 8.00 sati po mjesnom vremenu u gradskom parku i šetalištu National Mallu blizu Bijele kuće, gdje će se prosvjednicima obratiti brojni govornici.

Povorka će tijekom poslijepodneva krenuti prema sjedištu Kongresa.

>> Na Dan planeta parkirajte bicikl u centru grada besplatno

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mofo
mofo
12:07 22.04.2017.

Lol

Avatar Propaganda
Propaganda
15:48 22.04.2017.

Po ocjeni vidim da u HR ne trebaju intelektualce kada imamo fanatike koji razumiju sve od politike do ženskih spolnih organa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije