Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivno 20-ak bojišta

Mnoga područja koja su ključala u Velikom ratu ključaju i sada

rat
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
30.07.2014.
u 16:30

Puca se i svakodnevno gine na velikom prostoru Afrike, središnje i jugoistočne Azije, a sukobljavaju se i u Južnoj Americi...

Stotinu godina od izbijanja Prvog svjetskog rata svijet gori. Ukrajina i Rusija na rubu su rata, žrtve koje bez prestanka padaju između Izraela i Palestinaca broje se u stotinama, Irak je u stanju potpunog kolapsa, baš kao i Libija, Afganistan, Srednjoafrička Republika, Južni Sudan... Kao da se ništa nije promijenilo od tog srpnja otprije stotinu godina.

Sporna područja

– Dobar dio područja koja su bila sporna pred Prvi svjetski rat ponovno su otvorena za sukobe. Libija, sjever Afrike, Bliski istok... Sva su ta područja ključala onda, a ključaju i sada. Uostalom i područje Balkana na kojem je Prvi svjetski rat počeo 1914. prije dvadesetak godina bilo je u općem sukobu – kaže povjesničar Tvrtko Jakovina. Na žalost, područja na kojima se ovoga trenutka vode sukobi nisu jedina krizna žarišta diljem svijeta. Još je nekoliko mjesta na svijetu koja će se do kraja godine vrlo vjerojatno pretvoriti u borbena poprišta. Prije svega tu je Libanon, koji je u stanju ni rata ni mira i u koji se prelijeva sukob iz Sirije. Stanovništvo Libanona naraslo je u posljednjih nekoliko godina 25 posto, mahom zbog izbjeglica iz Sirije, a istodobno raste i Hezbollahov utjecaj na tamošnji režim, koji pokušava zadržati džihadiste na uzici. Pitanje je vremena kada će se sukobi između ove dvije grupacije ponovno rasplamsati. Nadalje, novo krizno žarište je relativno nedefinirano područje ISIL-ova islamskog kalifata koji su ekstremisti proglasili prije mjesec dana. Iako je ISIL donedavno imao neskrivenu podršku Kuvajta, Saudijske Arabije i nekoliko sunitskih država, uskoro bi moglo doći i do okršaja na njihovim teritorijama, Naime, u okviru svoga kalifata ISIL ne priznaje granice, pa čak ni granice država koje su mu donedavno otvoreno pomagale novcem i logistikom te je samo pitanje trenutka kada će ekstremisti pokušati srušiti tamošnje vlasti kako bi proširili svoj utjecaj.

Foto: Jelena Vuković

INFOGRAFIKA: Jelena Vuković

Krizna žarišta ne protežu se samo na Bliskom istoku. Iako rijetko dobiva mjesta na naslovnicama zapadnih novina, Afrika je kontinent neprekidnih i vrlo snažnih sukoba koji su na rubu otvorenog rata. Tu su Južni i Sjeverni Sudan, koji su u stanju ni rata ni mira, tu je Srednjoafrička Republika koja već nekoliko mjeseci doslovno gori. Na području ove zemlje već je više od 400.000 izbjeglica, a o broju mrtvih nitko ne želi nagađati. Tu je i područje Sahela i sjeverne Nigerije, područje na kojemu ne vrijede zakoni nijedne države, područje na kojemu jedinu vlast predstavlja zloglasni Boko Haram. Tu je i Somalija, dijelovi Etiopije.

Socijalne krize

Žarišta mogućih sukoba nalaze se i u ostalim dijelovima svijeta. U Aziji je to nestabilna granica Južne i Sjeverne Koreje preko koje svako malo polete artiljerijski projektili. Tu je i granica Indije i Pakistana, dvije zemlje koje su, ako do njega ikada dođe, najizgledniji kandidati za početak nuklearnog rata. Tu je i Zakavkazje, središnja Azija i nemirno područje južnokineskog mora. Moguća su i otvaranja unutrašnjih sukoba i izbijanja građanskog rata. Takva je situacija i s Hondurasom, danas najopasnijom zemljom svijeta u kojoj se bilježi 80 ubojstava godišnje na svakih sto tisuća stanovnika. Velika socijalna kriza potresa Brazil, a i financijska kriza u Argentini mogla bi prerasti u sukobe...

>> Nove sankcije 
Rusiji naškodit će i tvrtkama iz Hrvatske

Komentara 16

UM
umpahpah
16:58 30.07.2014.

Ima li koji rat a da u njega nije ukljucen SAD?

ST
stomugromova
16:40 30.07.2014.

Puca se jer Gospodari Kaosa,najbolje zarađuju na tuđoj muci,krvi i znoju !

MN
mnemnosine
17:05 30.07.2014.

Stizu nam milioni izbjeglica sa ratnih zgarista sirom svijeta u Europu, milion Ukrajinaca bjezi iz Ukrajine kazu strani mediji, to ce nam sve doci u Europu. Cak i vojska bjezi, ali ovi bjeze prema Rusiji, preko 4o Ukrajinskih vojnika ovih dana je napustilo sgariste, rekli su da ne znaju protiv koga se oni ustvri bore, a da na svoju bracu nece pucati. Strasno, mozemo ocekivati val imigranata, a nemamo ni mi sta jesti. Luda kuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije