Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKISTAN

Mjesni imam plakao je od sreće kad je Asija Bibi osuđena na smrt

asia
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
07.12.2010.
u 19:00

Radikalni islamski klerik obećao je 500.000 pakistanskih rupija (oko 32.000 kuna) svakome tko je “dokrajči”

Asija Bibi, 45-godišnja nepismena kršćanka i radnica na farmi u pakistanskome Punjabu, koja je osuđena na smrt zbog bogohuljenja na islam, i dalje strepi za svoj život, a pravu moru proživljava i njezina obitelj. Iako nisu osuđeni, muž i petero djece danju ne izlaze iz kuće od straha da ne budu linčovani. Oni su jedina kršćanska obitelj u selu, u pokrajini u kojoj deseci nevinih ljudi godišnje bivaju osuđeni zbog bogohuljenja.

“Djeca stalno plaču za mamom i pitaju hoće li ona biti kod kuće za Božić”, opisuje njezin suprug Ashiq Mesiha, koji uvjerava svakoga tko želi slušati da je njegova žena nedužna.

“Čak i ako bude pomilovana i oslobođena, kako živjeti sigurno?”, pita se on.

Asija je prva žena osuđena na smrt vješanjem u Pakistanu prema kontroverznom zakonu o bogohuljenju. Nad njom visi smrtna kazna, ali njezina glava ima cijenu i izvan suda. Radikalni islamski klerik obećao je 500.000 pakistanskih rupija (oko 32.000 kuna) svakome tko je “dokrajči”. Dodao je da bi talibani bili sretni da im pripadne ta “čast”.

Asijine muke počele su u lipnju prošle godine u njezinu sirotinjskom selu. Dok je brala plodove pokraj jedne muslimanke, izbila je prepirka oko vode. Muslimanke su je napale jer bi dodirom kante za vodu “uprljala” bunar zato što je kršćanka. Rasprava se pretvorila u diskusiju o vjeri, zbog čega su muslimanke prijavile Asiju imamu, koji ju je pak predao policiji.

Potom je i sudski optužena, a mjesni je imam rekao da mještani za nju nemaju milosti.

“Plakao sam od sreće kad je osuđena na smrt”, kazao je novinarima BBC-a imam Qari Mohammed Salim, koji je pomogao da sud Asiju proglasi krivom.

“Ako bude pomilovana, tada ćemo mi uzeti pravdu u svoje ruke”, zagrozio se.

Za spas Asije Bibi zauzeo se i sam papa Benedikt XVI.

Prema pakistanskom zakonu, tko oskvrne sveto Prorokovo ime može biti kažnjen smrću ili doživotnim zatvorom. Dosad su smrtne presude uvijek bivale zamjenjivane robijom.

Komentara 114

GA
garincha
03:22 08.12.2010.

MagicSer(b)onja-Zbog toga imam sliku Mladica iznad svog radnog stola...A da ti ja posaljem jos jednu pa neka ti je mama objesi iznad kreveta.Isto-mladic!

OB
-obrisani-
18:11 08.12.2010.

Više zla učini jedan Riznica nego li svi pakistanski imami zajedno.

GU
Gustavo
19:52 07.12.2010.

a mi kukamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije