Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovna grobnica

Meron u Prijedoru: Teško mi je stajati licem u lice s ovim užasom!

theodor meron
Reuters/PIXSELL
25.11.2013.
u 21:47

Sudac Theodor Meron kazao je kako se nada da će počinitelji ovoga strašnog zločina završiti pred licem pravde

Predsjednik Haaškog suda Theodor Meron danas je posjetio masovnu grobnicu u Tomašici nedaleko od Prijedora. Masovna grobnica pronađena je nedavno, a istražitelji su u njoj pronašli više od četiri stotine tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata.

Meron, koji je u posjetu Bosni Hercegovini, kazao je kako mu je čast da može posjetiti ovo mjesto, odati počast žrtvama i sastati se s članovima njihovih obitelji.

– Teško mi je stajati na ovom mjestu, licem u lice s užasom koji čovjek može učiniti čovjeku. Iskreno se nadam da će Haaški tribunal, ali i nacionalni sudovi u regiji, dovesti počinitelje pred lice pravde, što će biti barem neka vrsta utjehe onima koji su ovaj užas preživjeli i obiteljima onih koji su ovdje ubijeni i pokopani – kazao je Meron. Također je naglasio da ovakva mjesta za njega imaju i osobno značenje jer ga podsjećaju na kamenolom u kojem je bio logor u kojem je proveo svoje djetinjstvo tijekom Drugog svjetskog rata i u kojem je ubijena njegova majka.

Iako je govorio o potrebi da odgovorni za ovaj zločin završe na optuženičkoj klupi, nije odgovorio na pitanje o tome hoće li za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, odnosno hoće li optužnice protiv njih dvojice biti proširene.

Tomašica je najveća pojedinačna masovna grobnica otkrivena u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini. Istražitelji i forenzičari iskapanja obavljaju na površini većoj od tri tisuće četvornih metara. Identifikaciju im donekle olakšavaju i osobne stvari i dokumenti koje su pronašli uz tijela žrtava pokopanih u Tomašici.

>>Uroti usprkos, Meron je sudac koji će u Haagu 'ugasiti svjetlo'

Komentara 3

FT
ftiček
22:06 25.11.2013.

ima još toga pupovac bi rekao to je zbog toga što su se srbi strašno bojali ustaša

SI
sindiluani
09:06 26.11.2013.

Ovo sam vidjela sinoć na televiziji.Užas.Jednostavno horor.Čudi se časni sudac Meron,nemojte se čuditi,rekla bih mu.Sigurno i sami znate da je EU snosi veliki dio odgovornosti za sve zločine na ovim prostorima koje su počinili pripadnici srpskog naroda a u ime velikosrpske osvajačke politike koju su provodili u dogovoru sa JNA i nitko se iz EU nije potrudio da se to uvidi,a kamoli spriječi...čekali su samo da velikosrbi pobijede,da nas porobe,unište.A sad će možda neki reći među njima:bili smo u zabludi,zavedeni...ne,niste.Mnogi ni to neće reći.Okreću glave od vlastitih zločina,šute,mrze još više,i jednog dana će to sve opet eksplodirati,jer su ih nagradili za zločin umjesto da ih kazne.I dok je tome tako,neće biti nikad mira u Bosni.Barem ne trajnog mira,sve ovo je intermezzo za neki budući još gori rat.Jer nema tamo oprosta,nema zaborava.Kažem sebi,Bože daj snage ono malo naroda hrvatskog što je tamo ostalo.

AA
aabbcc
22:47 25.11.2013.

Eto sad vam Prijedor nije na Balkanu vec u SVIJETU. / Vijesti iz Svijeta /.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije