Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Abu Muhamed Horasan

Tko je krvnik iz Istanbula: Mašaripov govori četiri jezika i bivši je pripadnik Al-Qa’ide

FILE PHOTO - A frame grab made from a video which was distributed by Turkish police and released on January 3, 2017, shows a man, the suspected gunman behind the attack at Reina nightclub, taking a selfie in Istanbul, Turkey. Dogan News Agency (DHA) via R
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
18.01.2017.
u 14:09

Napadač je izgleda imao pomoć agenata obavještajne agencije

Nakon sedamnaest dana intenzivnog traganja, uhićen je krvnik koji je u novogodišnjoj noći u Istanbulu u noćnom klubu Reina ubio 39 ljudi.

Tridesetčetverogodišnji Abdulgadi Mašaripov iz Uzbekistana uhićen je u zajedničkoj operaciji turske obavještajne službe i policije u istanbulskom distriktu Esenyurt.

Pronađen novac i oružje

Kod uhićenog terorista pronađeno je 197.000 američkih dolara, dva pištolja i streljivo, dok je tijekom operacije, od napada, privedeno 50 Turaka i 168 stranih državljana koji su sprovedeni u nadležne ustanove zbog sumnje kako je riječ o međunarodnoj terorističkoj mreži.

U vrijeme uhićenja Mašaripov je bio sa svojim četverogodišnjim sinom, u kući svog prijatelja iz Kirgistana. Mašaripov je uhićen zajedno s jednim državljaninom Kirgistana i tri žene, iz Somalije, Senegala i Egipta. Istanbulski guverner Vasip Sahin potvrdio je, da je terorist Abdulgadir Mašaripov, poznat i pod ratnim imenom Abu Muhamed Horasan, čiji je identitet turska policija uspjela utvrditi 8. siječnja, priznao krivnju te kako otisci njegovih prstiju odgovaraju onima koji su pronađeni na mjestu zločina.

Mašaripov se školovao u Afganistanu gdje se i radikalizirao, prvo je bio pripadnik Al-Qa’ide, poslije se zakleo na vjernost ISIL-u i Abu Bakru Al-Baghdadiju. Za njega kažu da je izuzetno obrazovan, govori četiri jezika. Bio je vrlo dobro pripremljen terorist koji je u Tursku ušao ilegalno, preko njezine istočne granice, u siječnju 2016. godine. Njegova je obitelj u Konyu došla početkom 2016. godine, a krajem prosinca preselili su se u Istanbul.

Mašaripova supruga kazala je kako se pozdravio s njom i ostavio je sa svojom obitelji koju je upoznala samo nekoliko dana prije napada. Nakon što je izveo napad, Mašaripov se vratio kući u Zejtinburnu, gdje je živio sa suprugom i djecom, uzeo sina i nestao, a 18-mjesečnu kćer ostavio je sa ženom.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš kazao je kako je u napad na noćni klub Reina u Istanbulu umiješana i jedna obavještajna agencija te kako je masovna pucnjava izvedena profesionalno.

Potraga za pomagačima

– Izgleda da napad na noćni klub Reina nije samo djelo terorističke organizacije Islamske države već je umiješana i obavještajna agencija. To je bio izuzetno planiran i organiziran čin. Intenzivno tragamo za agentima umiješanima u taj teroristički čin, i učinit ćemo sve da ih pronađemo i kaznimo – naglasio je Kurtulmuš. Podsjetimo, odgovornost za napad preuzela je takozvana Islamska država uz obrazloženje kako se radi o osvetničkom činu zbog sudjelovanja turskih vojnika u vojnim operacijama protiv ISIL-ovih snaga u susjednoj Siriji. •

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:44 18.01.2017.

CIA je snabdijevala oružjem al quaidu u Siriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije