Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javili se i Bugari

Makedonija neće 
biti nova Ukrajina

makedonija
Reuters/PIXSELL
13.05.2015.
u 17:00

Veleposlanica: Bila je to opasna grupa kriminalaca koja ima političke ambicije

Makedonska vlada obećala je svima koji su ostali bez kuća u napadu policije na terorističko uporište u Kumanovu platiti sve koliko bude trebalo, dakle smještaj i rentu dok traje obnova kuća. Svaka obitelj koja je ostala bez krova nad glavom dobit će 15 tisuća eura. Procjena štete u naselju Divo već je počela i sve je mirno.

Non-paper iz Zagreba

Iz Zagreba pak stižu upozorenja kako nije sve gotovo. Naime, veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska objavila je non-paper u kojem objašnjava da grupa koja se ubacila u Kumanovo ima političke ambicije u regiji. Napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa koja ima političke ambicije i koja je i došla u Makedoniju kako bi izazvala strah i nestabilnost. Čim je neka zemlja na udaru, javljaju se glasnici različitih ambicija pa se tako oglasio i bugarski povjesničar Božidar Dimitrov ističući kako će se Makedonija raspasti.

– To se dogodilo svim umjetnim povijesnim projektima – kaže Dimitrov. Ističe kako od 1,2 milijuna Makedonaca njih čak 100 tisuća ima bugarsko državljanstvo. Tu Dimitrov, naravno, ne spominje mogućnost da su to Makedonci učinili kako bi svojedobno izbjegli vize ili kako bi imali putovnicu Europske unije. Povjesničar koji je na čelu Nacionalno-povijesnog muzeja kaže kako su Albanci iskoristili trenutak kad je vlada Nikole Gruevskog pretvorila Makedoniju u europsku Sjevernu Koreju. – Kako se raspala Ukrajina, tako će se raspasti i Makedonija – kaže bugarski povjesničar zaboravljajući da se Ukrajina ipak nije raspala. Dimitrov u pobuni oporbe u Makedoniji zbog brojnih afera vlasti, među kojima je i prisluškivanje nevjerojatnog broja od 20 tisuća ljudi, vidi tajno djelovanje neke zapadne države. – Počela je akcija uklanjanja Gruevskog po modelu kijevskog Majdana. Gruevski bi mogao podnijeti ostavku u roku od 10-ak dana. Nadam se da će uskoro biti izbori, ovaj put pošteni – kaže. Iz Bruxellesa pak traže najprije neovisnu istragu akcije.

Rama otkazao posjet

Makedonski su novinari na konferenciji za novinare Maje Kocijančić, glasnogovornice povjerenika za proširenje, rekli kako je većina terorista koja je napala Kumanovo došla s Kosova, da Eulex ne radi dobro svoj posao na Kosovu te pitali osjeća li se EU odgovornom što je toliko terorista došlo s teritorija koji EU treba štititi i regulirati. Kocijančić tvrdi da je prerano za bilo kakve zaključke. Albanski premijer Edi Rama trebao je 14. svibnja doći u službeni posjet Makedoniji, ići u Skoplje i u Tetovo, gdje je albanska većina, no zbog obračuna s teroristima u Kumanovu Rama je otkazao posjet. Kosovski premijer Isa Mustafa jučer je stigao u dvodnevni posjet Sloveniji i otamo poručio da je zabrinut zbog stanja u Makedoniji nakon krvavih događaja u Kumanovu. Mustafa je uvjeren da nema mogućnosti da se nasilje prelije na Kosovo, koje je odmah nakon obračuna u Kumanovu na granicu uputilo specijalce. O mogućnostima novih sukoba na Kosovu pisali su beogradski mediji.

>> Objavljena snimka akcije u Kumanovu i imena 28 terorista

Komentara 19

HR
Hrvatskalatinica
20:34 13.05.2015.

makedonija je gora od ukrajine, makedonija je rupa u svirali rusije, a ona nece nikada moci u Eu takva kakva je, i pitanje je kada ce se raspasti a u njoj Nato trupe uci

HR
Hrvatskalatinica
20:31 13.05.2015.

Makedonija je mala srbija, i marijoneta rusije i srbije na Balkanu, Albanci su jedini koji jos trpe "pravoslavne" teroriste i oni su prva brana katolicizmu , prvi koji su na braniku sa pravoslavcima, Albanci su ti koji ce biti nabiti na strani Zapadu a srbi i makedonci na strani onih koji danas ukrajinu truju i krvare uzimaju malo pomalo tlo, i vec sutra to moze biti i Hrvatska

LA
Lavica7
05:21 14.05.2015.

Jeste kvarni! Do jucer su o nama pisali kao potencijalno razdjeljenoj drzavi, a vi sad tako pisete o bratskoj nam Makedoniji. Sramite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije