Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BALKANSKA BRIGADA

Kosovo ima najviše džihadista u odnosu na broj stanovnika

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2016.
u 18:45

Novcem zaljevskih država izgrađeno je u 10 godina 100 novih džamija samo na Kosovu, a u kalifatu ratuje oko 1100 Kosovara i Albanaca

Najviše osoba u Europi, u odnosu na broj stanovnika, otišlo je ratovati u Siriju s Kosova, piše list Stampa i dodaje kako strani borci albanske nacionalnosti pokrivaju najviše dužnosti u milicijama samozvanog kalifa Al-Baghdadija.

Talijanske veze

Novcem zaljevskih država izgrađeno je u 10 godina 100 novih džamija samo na Kosovu, a s njihovih propovjedaonica širen je otrov. Kada su izbili sukobi u Siriji, s prostora Balkana otišlo je više od tisuću osoba albanske narodnosti ratovati na strani tzv. ISIL-a (900 s Kosova, 150 iz Albanije i oko 50 iz Makedonije). List Stampa piše kako lokalne snage sigurnosti čine što mogu u sprečavanju odlazaka ljudi s tih prostora u Siriju i Irak, ali nemaju dovoljno sredstava. Albanija je među njima najuspješnija. List piše kako je u Tirani 2014. razbijena mreža regrutiranja ratnika za tzv. ISIL koju su vodila dvojica imama, Bujar Hysa i Genci Balla. Hysa je imao veze i u Italiji. Spominje se i Shefqet Krasniqi iz velike džamije u Prištini, koji je pod istragom na Kosovu, a koji je dolazio u džamije u Italiji držati govore. Preko balkanske mreže iz Italije je u Siriju otišao maloljetnik iz Brescie, marokanskog podrijetla, Anas el-Abboubi, koji je bio među prvim talijanskim stranim borcima. Jedan od glavnih u mreži koja regrutira buduće ratnike bio je Lavdrim Muhaxheri, bivši zaposlenik NATO-a na Kosovu, koji je prikazan i na jednom videu s odrubljenim glavama. U nedavnom razgovoru za Stampu talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano kazao je kako se „već dulje vrijeme motri balkanska mreža džihadista“, a u prosincu je u Rimu održan i sastanak sa šefovima policija balkanskih zemalja.

Nema panike u Rimu

No, Stampa nije spomenula da je 1. prosinca 2015. talijanska policija iz Brescie u suradnji s policijom Kosova pokrenula protuterorističku operaciju, nazvanu „Van Damme“. Tada su pritvorene četiri osobe albanske narodnosti u Italiji i na Kosovu, pod optužbom da su načinile mrežu „apologije terorizmu“ i „poticanja na rasnu mržnju“.

Talijanske snage sigurnosti su dosad pokazale veliku učinkovitost u protuterorističkim operacijama. U Genovi su, na primjer, u silvestarskoj noći zaustavile u zračnoj luci dvoje Sirijca s lažnim belgijskim putovnicama koji su trebali otputovati u London, a vijest o tome objavljena je danas u talijanskim listovima, u samo nekoliko redaka, bez naglašavanja važnosti vijesti.

>> Talijanski i kosovski policajci uhitili četiri osobe osumnjičene za džihadizam

>> U Bugarskoj uhićeni džihadisti s Kosova. U mobitelima pronađene snimke odrubljivanja glava

Komentara 68

MA
makito
19:44 03.01.2016.

koja je razlika u ovoj slici...razlika izmedju srba koji su jurisali na vukovar i ostale gradove Hrvatske 90 -tih..i ovog isila ?

US
Ustajaustasesvi
19:37 03.01.2016.

da nije krvave srbije nikada ne bismo priznali kosovo, ali posto nikada nisu bili naoruzani, i posto cine juzni front protiv krvave nam komsija srba, priznanje je moralo i trebalo doci,to su nasi saveznici za vrijeme koje dolazi gdje srbijaja sa rusijom moze ogroziti ponovo lijepu nasu

SS
stojadin_stojko
20:15 03.01.2016.

onoga dana kada ste priznali nezavisnu drzavu Kosovo,zadali ste nam noz u ledja,nismo to zasluzili,nikada nismo bili u ratu sa vama, a slaveni smo treba da podrzavamo majku rusiju, vecernji list je to shvatio a vi komentatori niste, eto vecvernjii pise lepo o rusiji, i sve vise o srbiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije