Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2015. u 12:00

Teorija igara ima posebno značenje u ekonomiji, a može se kazati kako je taj njezin začetak označila knjiga “Teorija igara i ekonomsko ponašanje” Johna von Neumanna i Oskara Morgensterna 1944

Ovdje ne raspravljamo o dilemi zatvorenika, kazao je talijanski ministar ekonomije Pier Carlo Padoan svome grčkom kolegi Yanisu Varoufakisu tijekom sastanka ministara ekonomije 19 država eurozone. I prije se govorilo da je Yanis Varoufakis upotrijebio teoriju igara za pregovore između Atene i Bruxellesa u rješavanju grčkog duga. Varoufakis je takvo što opovrgnuo i u članku koji je napisao za New York Times, ali očito nije uvjerio svoje europske kolege.

Padoan je spomenuo dilemu zatvorenika, jednu od najpoznatijih igara u teoriji igara, koja matematički izučava odluke pojedinaca u situacijama s drugim suparnicima, odnosno kada uspjeh jedne osobe ovisi o odluci druge. Teorija igara ima posebno značenje u ekonomiji, a može se kazati kako je taj njezin začetak označila knjiga “Teorija igara i ekonomsko ponašanje” Johna von Neumanna i Oskara Morgensterna 1944. Da vidimo kako funkcionira dilema zatvorenika. Policija je uhitila dvojicu dilera i zatvorila ih svakoga u posebnu ćeliju. Tužitelj drži da su oni odgovorni i za jedno teže kazneno djelo, pljačku oružja, ali nema dokaze za podizanje optužnice. Onda svakome iznese prijedlog: “Priznate li kazneno djelo, bit ćete kažnjeni s godinu dana zatvora, a vaš partner s deset godina zatvora.

Budete li negirali djelo, a vaš ga partner prizna, vi ćete dobiti deset godina zatvora, a on će biti kažnjen sa samo godinom zatvora. Budete li obojica priznala, dobit ćete samo po tri godine zatvora svaki. A budete li obojica negirala pljačku, bit ćete kažnjeni samo za raspačavanje droge, odnosno na po dvije godine zatvora”. Negiranje je najbolje rješenje za obojicu, ali imaju li jedan u drugoga povjerenje? Obojica će priznati pljačku, jer jedan ne može znati što će drugi odgovoriti. Svakome će se činiti da je priznanje manje zlo. To je igra ravnoteže u kojoj svatko izabere ono što za sebe smatra boljim vodeći računa o tome što bi mogao odlučiti drugi partner. Hoće li to biti konačni rezultat pregovora između Atene i Bruxellesa? Kompjutorski se na osnovi te teorije obrađuju moguća strategijska ponašanja pojedinih država tijekom pregovora. Jedno je sigurno: dosadašnje držanje grčkog premijera Tsiprasa i njegova igra teorije igara iritirala je europske državnike i oštetila Grke.

>> Kako je moguće vjerovati čovjeku koji uporno laže da nije pokazao srednji prst

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
16:47 22.03.2015.

Eh moj Varoufakisu puni autobuse sa svim nezaposlenima i direktno Merkelici u Berlin da traze posao,,,ili socijalu,,,,rastereti svoje probleme .....,,

CI
cicibela
14:13 22.03.2015.

Još je zanimljivija jedna veća igra koju mediji ne spominju, a odnosi se na američke saveznike V.Britaniju, Njemačku, Francusku, Italiju, Luxemburg, Švicarsku i Australiju koji su se, usprkos američkom velikom otporu, pridružile Kinezima i njihovoj novoj Svjetskoj banci. Anti-dolarski savez koji će uskoro iznjedriti novu svjetsku rezervnu valutu našim medijima uopće nije zanimljiv.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
14:21 22.03.2015.

neke stvari teoretski lijepo zvuče, a u praksi su neizvedive, jer im nedostaju sredstva..to već znaju i oni koji su glasali za populista Grilla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije