Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporod spd-a

Presedan u zapadnoj Njemačkoj – Koalicija i s komunistima?

schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.03.2017.
u 07:02

Die Linke (Ljevica) je sljednica istočnonjemačke Komunističke partije čiji je jedan od čelnika u zapadnoj Njemačkoj Oskar Lafontaine

Martin, Martin!, orilo se u nedjelju u Berlinu na konferenciji njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je prvi put u povijesti jednoglasno (100 posto podršku nisu dobili ni veliki kancelari Willy Brandt i Helmut Schmidt) podržali bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza kao svog čelnika i izazivača kancelarki Angeli Merkel na izborima za Bundestag u rujnu. Svih 605 izaslanika podiglo je ruku za Schulza kojeg ne vide samo kao novog čelnika najsnažnije europske države već i kao lidera koji je vratio popularnost SPD-u i privukao nove snage.

Prvi test već u nedjelju

SPD je, naime, od siječanjske nominacije Martina Schulza za kancelarskog kandidata doživio pravi preporod, zabilježivši rast veći od 10 posto i tisuće novih članova.

– SPD se vratio! Vratili smo se – poručio je 61-godišnji Schulz, a prema nekim posljednjim anketama njegova stranka je čak i ispred CDU/CSU-a kancelarke Merkel. Svjestan je i Schulz da neće moći samostalno parirati demokršćanskom bloku, pa se posljednjih dana u javnosti pojavila ideja o crveno-crvenoj koaliciji, odnosno suradnji između SPD-a i krajnje lijevoj stranci Die Linke (Ljevica) – sljednice istočnonjemačke Komunističke partije – čiji je jedan od čelnika u zapadnoj Njemačkoj Oskar Lafontaine, bivši šef SPD-a.

A sve je krenulo iz pokrajine Saarske koja je dosad uglavnom bila potpuno nezanimljiva pretendentima na vlast na nacionalnoj razini i uglavnom ih nije zanimalo što se ondje događa. No njemački mediji pišu kako se to sada promijenilo. Na lokalnim izborima Ljevica, koja se, među ostalim, zalaže za izlazak Njemačke iz NATO-a, s 13 posto osvojenih glasova pokazala se kao treća opcija u tom dijelu Njemačke, odmah iza CDU-a i SPD-a koji su osvojili 35, odnosno 34 posto glasova. Trenutačno je u Saarskoj kao i na nacionalnoj razini na vlasti velika koalicija CDU-a i SPD-a, no Schulz je najavio kako će tu koaliciju razvrgnuti gdje god je to moguće, a s obzirom na to da je s kontroverznim Lafontaineom i prijatelj, sve je izglednija suradnja s ekstremnom ljevicom.

U tim se kombinacijama kao treći partner spominje i stranka Zeleni, kako bi koalicija bila čvršća i sigurnija, pa bi se mogla dogoditi prva crveno-crveno-zelena vlast u povijesti zapadne Njemačke (ta koalicija već vlada na lokalnoj razini u Berlinu već četiri mjeseca). Svoju šansu lijeva opcija predvođena Martinom Schulzom vidi prije svega u povratku srednjoj klasi, odnosno radnicima koji se osjećaju pomalo zapostavljeno, posebno na područjima gdje je zabilježen najveći jaz između najbogatijih i najsiromašnijih. Na tom se polju i najviše približio stajalištima krajnje ljevice odnosno Ljevice, a u govoru koji je održao prilikom nominacije za kancelara jasno je dao do znanja da će mu upravo taj socijalni element biti glavno oružje u borbi s Angelom Merkel.

Povratak radništvu

– Moja nakana da provodim politiku koja će poboljšati život ljudi koji teško rade nailazi očito na veliko odobravanje. Želim revidirati reformu radnog tržišta koju je od 2003. do 2005. provodio bivši SPD-ov kancelar Gerhard Schröder – kazao je Schulz otkrivši i dio mjera koje namjerava uvesti. To su prije svega dulje naknade za nezaposlene, više zajamčenih mirovina, gotovo potpuno ukidanje radnih ugovora na određeno vrijeme i njihova zamjena ugovorom na neodređeno.

– Zalagat ću se za besplatno obrazovanje, ulaganje u medicinsku njegu i škole, kao i programe prekvalifikacije za nezaposlene. Nužno je zatvoriti “neizdrživi jaz u plaćama” kako bi muškarci i žene u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj dobili jednaku plaću za isti posao – istaknuo je Schulz. S druge strane nije trebalo dugo čekati na odgovor Angele Merkel čiji su stranački kolege najave protukandidata s lijevog krila nazvali običnim populizmom koji je neprovediv.     

>> SPD potvrdio Schulza kao novog čelnika i izazivača Angele Merkel: 'Vratili smo se!'

>> Schulz povećao razliku u odnosu na Merkel unatoč istrazi, pada ultradesni AfD

Komentara 23

FR
franjo
14:29 22.03.2017.

Da je Isus Krist danas živ , sigurno bi ga prozvali komunistom! Ali kapitalizam je najgore društvo od postanka svijeta .

PA
pampi71
07:41 22.03.2017.

moj novinaru,u Njemackoj se oni zovu socijal demokrati,a ne komunisti,a u tvojoj vladajucoj prčiji je većina zamaskiranih komunjara,i sjašite više od te 45-te ....okrenite se budućnosti

Avatar reference
reference
12:42 22.03.2017.

Zasto je presedan, pa Nijemci su imali Komuniste i Komunistcke partije dok hrvati nisu znali da Komunisti postoje. Zaboravili ste ko je napisao "Kapital". Malo je falilo da se I Njemackoj nije dogodila "Oktobarska Revolucija".Cak su i nacistili barem na popiru bili Socijalisticka partija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije