Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije summita g20

Kineski hakeri upali u računala pet ministarstava zemalja EU

laptop
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL
10.12.2013.
u 10:35

To je pokazalo istraživanje američke tvrtke za računalnu sigurnost Fire Eye Inc koja prodaje antivirusnu tehnologiju tvrtkama.

Kineski hakeri špijunirali su kompjutere 5 ministarstava vanjskih poslova EU prije summita G20 koji se odvijao prošlog rujna u Sankt Peterburgu na kojem je dominirala tema sirijske krize, javlja Reuters.

To je pokazalo istraživanje američke tvrtke za računalnu sigurnost Fire Eye Inc koja prodaje antivirusnu tehnologiju tvrtkama.

Fire Eye Inc navodi da su hakeri upali u računalnu mrežu ministarstava tako da su osoblju poslali e-mailove s naslovima poput 'Američke_vojne_opcije_u_Sirji'. Kada su primaoci otvorili takve dokumente zloćudni kodovi učitavali bi se u njihova računala, navodi Reuters.

U tvrtki su kazali da su krajem kolovoza njihovi zaposlenici mogli pratiti rad glavnog računalnog poslužitelja koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sustave, ali izgubili su pristup hakerima kada su, netom prije summita G20 hakeri prešli na drugi server. 

U Fire Eyeu nisu htjeli otkriti koje su to države čija su ministarstva hakirana, ali vjeruju kako su se hakeri u trenutku, kada su oni izgubili pristup, spremali započeti krađu podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije