Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatično u kumanovu

Poginulo osam policajaca, ranjena još četvorica. Uništena auto-bomba

Kumanovo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/21
10.05.2015.
u 14:59

Makedonska vlada donijela je odluku na izvanrednoj sjednici da se današnji i sutrašnji dan proglase Danima žalosti

U dijelovima Kumanova u kojem je jučer tijekom sukoba s teroristima ubijeno pet policajaca te ranjeno 30 osoba, od jutra se ponovo čuju pucnjevi i detonacije.

Kako priopćava Blic, tijekom noći u bolnici u Skoplju preminuo je i šesti policajac koji je u jučerašnjim sukobima zadobio teške ozljede. Danas su ubijena još dva i ranjena četiri policajca od kojih dvojica teško. Poginuli policajci navodno su stradali u eksploziji.

Objavljena su i imena nekih od poginulih policajaca: Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski.

Makedonski MUP priopćio je da su napadači došli "iz susjedne zemlje" te kako je akcija protiv njih nastavljena i tijekom jutra.

Dva dana žalosti

Helikopteri nadlijeću grad, a čuju se i sirene hitne pomoći. Policijske snage raspoređuju se u tzv. divljem naselju u kojem se iz pojedinih kuća još uvijek diže dim. Čiste ''kuću po kuću''. U popodnevnim satima su, priopćava makedonska policija, uništili auto-bombu koja je bila napunje eksplozivom.

Centar grada je prazan i, javljaju lokalni mediji, stanovništvo je još prošle neći polako početi napuštati grad.

Helikopter nadlijeće i Skoplje u kojem je danas otkazan maraton. Umjesto njega bit će održana simbolična utrka kroz grad.

Makedonska vlada donijela je odluku na izvanrednoj sjednici da se današnji i sutrašnji dan proglase Danima žalosti.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zakazao je sjednicu Vijeća za sigurnost Makedonije. Ona bi se trebala održati u 17 sati, a na nju su pozvani i lideri opozicijskih stranaka. Po njenom zarvšetku Ivanov će se obratiti građanima Makedonije.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram sućuti predsjedniku Vlade Republike Makedonije Nikoli Gruevskom. Vučić je napisao da Srbija osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i regije. I predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram predsjedniku Đorđu Ivanovu dok je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je Srbija spremna štititi nacionalne i državne interese i kako će oštro reagirati na svaki pokušaj destabilizacije.
 

Albanski političar, lider Liste za prirodnu (veliku) Albaniju Kočo Danaj, tvrdi da iza "rata u Kumanovu", u naseljima u kojima žive Albanci, stoji vlast i smatra kako je došlo vreme za ujedinjenje Albanaca.

Podsjetimo, za jučerašnje napade odgovornost je preuzela Oslobodilačka narodna armija (ONA). Policiji se jučer predalo oko 20-ak naoružanih osoba i one su sada podvrgnute istrazi.

EK traži istragu sukoba

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u subotu je izjavio da su sukobi u Kumanovu zabrinjavajući. Pozvao je da se oni okončaju te zatražio transparentnu istragu o svemu.

Poručio je da se mora učiniti sve kako bi se izbjegla daljnja eskalacija sukoba.

>>U sukobima ubijeno pet policajaca, među 30 ranjenih ima i civila

Komentara 120

Avatar El Indio
El Indio
10:17 10.05.2015.

SNV 10.05.2015 u 10:12h ne sumljam da ovi naši tzv.nacionalisti iz HDZ podržavaju kokainsku bandu sa Kosova pod komandom NATO-pakta -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ne, podrzavamo onu drugu bandu sa kokardama i bradama koji su harali i po nasim krajevima ne samo po Kosovu

TA
takitako
10:26 10.05.2015.

Oslobodilacka vojska Naroda dejstvuje samo zbog prava ,kojeg makedonci ne postuju vec 14 godina (ohridski sporazum) kao sto vukovar nije pristao na robovanje guboslaviji tako i narod nemakedonaca zeli biti ravnopravan u svojoj zemlji..to pravo im nitko ne moze zabraniti

Avatar El Indio
El Indio
10:20 10.05.2015.

beatles5 10.05.2015 u 10:15h KOSOVARI IMAJU JEDINI PREMIJERA, KOJI JE RATNI ZLOČINAC -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A predsjednik Nikolic bio humanitarac u Antinu i Vucic u Glini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije