Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žuži jelinek:

Jovanki sam sašila bijelu haljinu. Tito je uzviknuo: A gdje je špek?

jovanka broz,josip broz tito,portal (1)
Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu
20.10.2013.
u 19:07

Htjela je da joj haljine budu pune ukrasa. Rekla sam da je jednostavnije elegantnije, prisjetila se Žuži

Umrla je drugarica Jovanka Broz. U 11.45 sati u 89. godini života udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita preminula je u nedjelju u Kliničkom centru Srbije. Izdalo ju je srce nakon što je posve klonula krajem kolovoza primljena u bolnicu s uznapredovalim karcinomom kože. Ni dvije reanimacije, prenose Večernje novosti, nisu je uspjele spasiti. 

>>Život Jovanke Broz: Od idile do potpune izoliranosti

Zapuštena i dehidrirana 

Vlada Srbije vjerojatno će odlučiti da se Jovanku pokopa u Kući cvijeća, u prostoriji pokraj one u kojoj je vječno počivalište njezina supruga Tita. Srpski premijer Ivica Dačić, pišu Večernje novosti, u telegramu obitelji pokojne Jovanke ističe da “njezinom smrću odlazi i jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.

Jovanka je ljetos primljena u bolnicu nakon što se više nije imala snage odupirati liječenju. Dehidrirana, pospana, zdravstveno posve zapuštena nekadašnja prva dama Jugoslavije posljednje mjesece života, a ni prethodne izoliranosti i progonstva, nije živjela nimalo lijepo. Žuži Jelinek, žena sa životnim iskustvom, kako se sama voli predstavljati, pamti je posve drukčiju. Neuništiva Žuži sedamnaest je godina bila osobna krojačica Jovanki Broz. Bila je i modna savjetnica Titu i tvrdi da mu je upravo ona savjetovala famozno bijelo odijelo u kojem se Tito smjelo kočoperio dok je na Brijunima u goste primao svjetsku državničku i glumačku elite. 

– Jovanku sam jako voljela, žao mi je što je umrla. Bila je jako dobra prema meni. Još danas pamtim kako mi je na dar, kad sam je upoznala sa svoje dvoje djece, donijela kutiju naranči bez koštica – prisjetila se Žuži. Ta šnajderica koja je od sirotinje postigla bogatstvo, uglavnom svojim radom, ali i bogatim muževima, Jovanku je upoznala tako što je imala “velike neprilike” s maršalom Titom.

– Tito mi je zabranio da u Americi imam modne revije pod svojim imenom. Mi smo u Jugoslaviji živjeli u komunizmu i nitko se nije smio isticati. Tito mi je ponudio da dođem raditi u jednu jugoslavensku tvornicu i da revije držim pod imenom te tvornice. To sam odbila! Naravno, tko se u to vrijeme usudio suprotstaviti maršalu. Ali ja sam bila umjetnica i nisam se dala – prepričala je Žuži.

Kada se vratila iz Amerike, muž ju je ostavio nakon 22 godine braka jer se “spetljao” s njezinom sluškinjom, a njezin tadašnji prijatelj gospodin Lang, dekan nekog fakulteta, upozorio ju je da hitno mora pobjeći iz Hrvatske jer će inače završiti na Golom otoku!

– Pokupila sam djecu i svoje roditelje te cijelu noć vozila do Ženeve. Tamo sam se zaposlila u tvornici kišnih kabanica kod čovjeka kojeg sam upoznala na brodu kad sam se vraćala iz Amerike. Svaki mjesec nakon što bih dobila plaću, pisala sam Titu i pitala ga nije li žalosno da me moraju plaćati u Švicarskoj, a da ne mogu raditi u svojoj zemlji – kao da je bilo jučer prepričava gospođa Jelinek. Nakon nekog vremena, Tito joj je odgovorio i pozvao je neka dođe u Beograd. 

Povela je i svog tadašnjeg muža, preudala se nakon što ju je prvi suprug ostavio, a Tito joj je u Beogradu predložio da bude Jovankina osobna krojačica. 

– Pristala sam! Savjetovala sam i njega, a Varteks je šivao Titova bijela odjela. Jovanka je dolazila u Zagreb probati haljine koje bih joj sašila, a probe smo imale u Visokoj na Gornjem Gradu. Materijal za njezine haljine kupovala sam u Parizu, a jednom smo zajedno u Parizu bile na Diorovoj modnoj reviji. Bili su počašćeni što je Jovanka došla, ipak je ona bila supruga maršala Tita – obožavala ju je Žuži. 

Jednom je Jovanki sašila bijelu haljinu. Stajala joj je kao salivena. Tito je ušao u sobu u kojoj su je isprobavale, priča nam Žuži, i uzviknuo: “Pa gdje je nestao špek?” Jovanka je, naime, bila uska struka, ali debelih bokova.

Ljubomorna na maserke 

– Jedva sam ih s dvije ruke obuhvatila. Imala sam iskustvo šivanja haljina za korpulentne dame pa sam znala vješto skriti nedostatke. I Tito je bio zapanjen! – nasmijala nas je Žuži. 

Jovanka se voljela kititi, cifrati, pa i pretjerivati. Htjela je da su joj haljine pune ukrasa.

No, Žuži joj je savjetovala da je jednostavnije elegantnije i Jovanka ju je poslušala. Žuži nas uvjerava da je Jovanka bila dobra i inteligentna žena. No, bila je jako ljubomorna na Tita. 

– Dao je da ga masiraju neke medicinske sestre. Nju je to ljutilo. Iako je sama priznala da je Tito već bio star i da “ne može ništa” – završila je Žuži Jelinek, Jovankina krojačica.

>>U Titovoj blizini bilo je daleko gorih osoba od Jovanke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije