Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u Bundestagu:

'Sa Schulzom je nastupio kraj neoliberalizma, zbog njega se u SPD učlanilo 5.000 članova'

josip juratović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
26.02.2017.
u 22:11

“Schulzu popularnost raste zbog vraćanja osjećaja za pravdu i socijalnu osjetljivost”

O naglom rastu popularnosti SPD-a pod novim vodstvom nekadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza razgovarali smo sa zastupnikom te stranke u Bundestagu Josipom Juratovićem. Iako očekivan, njega je ovako brz rast ipak iznenadio.

- Favorizirao sam Martina Schulza ali ne zato jer mislim da je Sigmar Gabriel lošiji. Bili smo dijelom vladajuće koalicije s CDU-om gdje je zbog toga bilo teško biti alternativom. Koliko se god nakon izlaska trudili donositi odluke kojima smo nastojali potvrditi svoju orijentaciju, ipak nam je ostajala ta stigma. Gabrielu se svakako treba priznati moralnost, jer je na izborima za stranačkog čelnika stavio stranku ispred sebe dopustivši promjenu, kaže Juratović koji ističe činjenicu kako je Schulz Nijemac ali je i Europljanin što je iznimno bitno. - Ovo je presudna europska godina jer dolaze tri izbora, u Nizozemskoj se lako može dogoditi da pobijedi desnica, u Francuskoj neće pobijediti ali će znatno ojačati, a onda su tu i izbori kod nas u Njemačkoj, govori. I za njega je pojava Schulza nešto što svi vide kao kraj ere neoliberalizma.

- Schroder je Agendom 2010. Njemačku od jedne zemlje srednje razvoja promaknuo u industrijsku velesilu. No, to je donijelo i veliku nesigurnost, nedostatak osjećaja pravde kod građana. A Schulz sada popularnost dobiva upravo na tome, obećanju vraćanja tog osjećaja. Pitanje pravde nikada ne zastarijeva, a upravo to je tema kojoj smo se vratili, zajedno sa pitanja socijalnom odgovornosti protiv kojeg je biznis, ali za koji su ljudi. Na tim pitanjima treba jačati i EU, inače ćemo biti lakom metom Amerikanaca i Rusa, kaže hrvatski zastupnik u Bundestagu podvukavši kako se ta nesigurnost uvukla kroz globalizaciju gdje je osim nedostatka socijalne pravde nastupila i kriza identiteta, a sve je onda kulminiralo izbjeglicama. Velika je Schulzova prednost poznavanje briselske Europe. - EU više ne može funkcionirati na ovakav način. Ako želimo da Europa bude jaka, onda je moramo institucionalno ojačati. Institucije moraju članicama pružati unutrašnju i vanjsku sigurnost. Politika EU mora biti i unutrašnja politika svake od članica, a sadašnje je stanje takvo da 27 komesara i 27 interesa nacionalnih vlada rade po svome pridržavajući se tek generalne europske politike, kaže Juratović koji naglašava i jedan drugi oporavak SPD-a.

- Novi glasovi podrške dolaze iz svih sfera. Ali, nama je u posljednja tri tjedna pristupilo pet tisuća članova. Samo kod mene učlanilo se 11, a šest ih se vratilo. Očito je to za stranku jako bitno. A bio sam se pomalo počeo plašiti onog populizma kojeg već imate u Europi a koji može rezultirati gubitkom reprezentativne demokracije, govori. Smatra kako Schulz može pobijediti.

- Nisam euforičan, sasvim sigurno će se sada tražiti njegove slabe točke, raniji promašaji. No, on je tu doskočio jer je unaprijed rekao sve što treba o njemu znati, da je bio na dnu, imao problema s alkoholom. K tome, on zna kako funkcionira politika u narodu, a taj narod sada vidi kako postoje i takvi političari koji ne sjede negdje iznad bez kontakta s ljudima. Merkel je ovdje nemoćna jer je drugačijeg profila. Nije davala odgovore kada su se oni tražili, pokazalo se kako nije Željezna lady kakvom su je mnogi smatrali. S njom će padati i CDU, kaže SPD-ov zastupnik koji ističe kako će u slučaju pobjede trebati jaka i stabilna koalicija.

- Ne smije biti labava kako za Schroedera s razlikom od jednog ili dva zastupnika, nego znatno jače utemeljena. To može biti ili sa Zelenima ili s liberalima, no opet oni ne mogu zajedno. S ljevicom bi to bilo znatno problematičnije zbog njihovih stavova o EU i NATO-u, a s desnim AfD-om ionako nitko ne želi. Bit će to jedna SPD-om predvođena koalicija no isto tako treba paziti i da se ne izgubi smisao parlamentarne demokracije, da ostane debata kao osnova, govori. Pad AfD-a Juratović tumači kao posljedica Trumpove pobjede. -

Američki diplomati sada u nama traže očuvanje onih vrijednosti koje su nam Amerikanci i donijeli prije 70 godina. Kod demokracije danas je pitanje biti ili ne biti, a ne debatiranje o tome hoće li porezne dadžbine biti posto vise ili manje. I tu radikali nemaju šanse, jer njihova je retorika kao da smo u Weimarskoj republici. A nije osobito dobro odjeknula niti njihova reakcija na gradnju spomenika holokaustu u Berlinu, a na to su Nijemci posebno osjetljivi jer su upravo na tom priznanju izgradili povjerenje drugih u Europi. Pogotovo je problem AfD-a promjena vodstva, odnosno kada su ih preuzeli klasični nacionalisti, ističe Juratović. U slučaju Schulzove pobjede, promjene u prijateljskoj politici prema Hrvatskoj neće biti, pogotovo jer smo promijenili kurs i pomaknuli se više prema EU, a udaljili od politike slične Orbanu ili Kaczynskom. Ali, drugačije bi se moglo razgovarati s Putinom i Trumpom.

- Martin Schulz jako je direktan, zato i jest tako popularan, ali čini to na jedan nenametljiv način. U ovom kontekstu to je jako dobro, sada će i Trump i Putin vidjeti da ispred sebe imaju nekoga tko Europu poznaje jako dobro i tko neće dopustiti trgovanje Europom. Trump i Putin će možda pokušavati postići nešto protiv članica koje su u krizi pa se tek onda okrenuti Njemačkoj. I zato je potrebno u Europi pokrenuti proces gospodarskoj razvoja i ojačati institucije EU, završava Josip Juratović. 

>> Schulz imenovan kandiatom SPD-a za kancelara, obećao borbu protiv nejednakosti

>> Merkel u velikim problemima: Schulz uvjerljivo vodi u utrci za kancelara

Komentara 20

MO
Moredokolina
22:25 26.02.2017.

Ovom dvojcu bez kormilara treba dodati "neovisnog" analitičar druga žarka puhovskog. Ovaj vecernji sve više sliči na politikin zabavnik. Hvala

DU
Deleted user
22:18 26.02.2017.

Kad se u fucking partiju jednokratno učlani 5000 ljudi zbog osvjedočenog alkoholičara. upisujem se u pedere. Baniranje povlači sudsku tužbu.

ST
stomugromova
23:12 26.02.2017.

Juratoviću,baš su tebe našli da nam pričaš neoliberalne bajke.Tvoja stranka spada u klub fake ljevičara i legitimni je zastupnik neoliberalizma.Još i vise nego CDU,a srednjoškolac Schultz je najnovija podvala Soroša i neoliberala. Želite dobiti na vremenu ako vam prođe još jedna prijevara njemačkog naroda,ali sumnjam da ćete uspjeti.Vaše je vrijeme nepovratno prošlo. vi ste gomila korporativnih plaćenika ,koji lažu narod kojeg zastupaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije