Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogo kontrolirani uređaji

‘Izbjeglice, dajte vaše mobitele da utvrdimo tko ste vi doista’

njemačka, migranti, izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.02.2017.
u 08:55

Gotovo svi teroristički napadi koji su se dogodili u Europi koordinirani su s pomoću mobitela, argumentiraju dužnosnici

Kako bi se spriječili mogući teroristički napadi, njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice (Bamf) ubuduće će smjeti kontrolirati podatke s mobitela izbjeglica kako bi temeljito provjerio njihov pravi identitet. Naime, gotovo svi teroristički napadi koji su se dogodili u Europi koordinirani su s pomoću mobitela.

Zadnji teroristički napad koji je trebao izvesti pripadnik ISIL-a u elitnom bejrutskom kvartu Hamra spriječen je u zadnji trenutak upravo zahvaljujući tome što je libanonska obavještajna služba imala registriran taj broj mobitela te presrela razgovor između vođa ISIL-a u Raki i terorista. Naime, pri ulasku u Libanon svaki sirijski izbjeglica mora registrirati broj i vrstu mobitela te je dužan nadležnim organima prijaviti bilo kakvu promjenu.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova priprema zakonske izmjene koje bi djelatnicima Bamfa omogućile uvid u podatke na mobitelima izbjeglica i bez njihova odobrenja, kao što je trenutačno slučaj.

Stoga će uredi za registraciju izbjeglica uskoro biti opremljeni specijalnim tehničkim pomagalima koja će im omogućiti brzo čitanje traženih podataka s mobitela izbjeglica. Isto tako, proces utvrđivanja pravog identiteta tražitelja azila ključni je element u procesu priznavanja ili odbijanja zaštite.

Prema informacijama Bamfa, lani je u 50 do 60 posto svih slučajeva podnesenih zahtjeva za azil postojala potreba utvrđivanja pravog porijekla.

Zakonske promjene dio su paketa koje je početkom veljače donijela savezna vlada kojoj je cilj brže rješavanje zahtjeva za azilom i sustavnije protjerivanje onih kojima je zahtjev za azil odbijen.

I novi američki predsjednik Donald Trump najavio je da će i SAD kontrolirati mobitele ljudi koji ulaze u Ameriku, morat će davati svoje lozinke za Facebook i druge društvene mreže.     

>> ISIL je na koljenima, islamisti bi do Europe

>> Amerikanci: Uništili smo zapovjedni centar IS-a u Mosulu

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
09:09 21.02.2017.

o silovanju u Dugavama naši mediji gotovo da i ne govore, već je gurnuto pod tepih, ponavlja se Njemački sindrom....

LU
Lujo123
09:21 21.02.2017.

Možda bi trebalo provjeriti i mobitel merkelice? Vjerujem kak bi se našlo puuuuuno zanimljivih podataka i odgovora na mnoga pitanja!

Avatar nekakav
nekakav
10:13 21.02.2017.

e to je već nešto. orson se veseli ko mala beba kad joj date zvečku. jer država, tj. 'DRŽAVA' sad napokon dobiva alate za kontrolu. ove umjetne izbjeglice imaju svoju zadaću, namjenu. one su povod da se sruši jedna jakojako važna stvar, pravo na privatnost. prvo će se njihova privatnost srušiti, i postati dostupna 'službama'. koje će podatke dijeliti sa drugima. a onda stupa na snagu jedan opći propis, koji će državi, onoj u navodnicima, dati pravo da u svako doba dana ima pravo znati kome i što pišete, govorite, šapućete. ovaj kojeg zanima mobitel merkelice, neka ne brine, amerikanci u svakom trenu znaju kome i što govori. i ona se, ako ste pažljivo pratili, baš i ne buni... i da, o silovanju u dugavama ništa naši mediji. očito je riječ o zaštićenoj manjini, tzv. azilantu. pa se ne smije ništa lošeg o njima pisati. jer su oni anđeli.... ali kako je opći napad na crkvu, pojam anđela danas i nije ono što je bio jučer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije