Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadisti u krizi

Islamska država prvi je put priznala gubitak ljudi i novca

iračka vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
21.01.2016.
u 15:13

Priznali su da im je američki dron ubio jednog od simbola, koljača zvanog Jihadi John

Mjeseci kontinuiranih zračnih udara, vojnih napada na terenu i pokušaja da se presijeku logistički putovi islamista na području Sirije i Iraka očito daju ploda. ISIL je danas slabiji nego ikad, a prvi put su sami javno priznali da gube ljude i novac. Priznali su da im je američki dron ubio jednog od simbola, koljača zvanog Jihadi John.

Kurdi napreduju

Područja kojima u Siriji i Iraku vladaju islamisti neprekidno se, već nekoliko mjeseci, smanjuju jer se pripadnici ISIL-a povlače pod udarima Kurda, redovne sirijske vojske i iranskih postrojbi. Tako su islamisti u posljednjih nekoliko mjeseci izgubili kontrolu nad gradom Sindžarom u sjevernom Iraku, istjerani su s nekoliko sirijskih naftnih polja, islamističke postrojbe u Ramadiju su pred kapitulacijom.

Koliko im je teško na terenu, islamistima je još teže sa stanjem u “državnoj blagajni” kalifata. U svojim najbolnijim danima takozvani Islamski kalifat dnevno je zarađivao po dva milijuna dolara, većim dijelom od iznude i poreza koji prikuplja na osvojenim područjima, a manjim od prodaje nafte na crnom tržištu. Švercerski putovi nafte, uglavnom preko Turske, sada su prekinuti ruskim zračnim napadima, poreze na okupiranim područjima sve je teže prikupljati jer su islamisti civilima već oteli što se oteti moglo, a ni na zalihe prikupljenog novca otprije nekoliko dana ne može se računati. Naime, nakon što su uhitili jednog od visokih dužnosnika Islamskog kalifata u čijoj domeni je bilo financijsko poslovanje ISIL-a, američki obavještajci doznali su i na kojoj točno lokaciji islamisti čuvaju novac svoje “državne blagajne”. Zgrada u središtu Rake odmah je zasuta visokorazornim bombama, čime je “ISIL-ova središnja banka” sravnjena sa zemljom, a deseci milijuna dolara doslovno su nestali u dimu. Financijski udarac ISIL-u je golem. Islamisti su u svom službenom glasilu objavili kako režu plaće svim svojim vojnicima 50 posto, a smanjenje se odnosi na sve, bez obzira na čin i položaj.

Alijansa u Parizu

Istovremeno, ministri obrane Francuske, SAD-a, Njemačke, Italije, Nizozemske, Britanije i Australije sastali su se u Parizu kako bi se dogovorili o daljnjim koracima protiv ISIL-a.

>> Prije pet godina udareni su temelji Islamske države

>> Islamska država: Poginuo je Jihadi John

Komentara 13

RO
Rocky15
16:49 21.01.2016.

financiraju njih turska i arapske zemlje to je samo propaganda

MA
maliMalecki
18:00 21.01.2016.

Samo da zaigramo na Svj. Nogometnom Prvenstvu proriv Texasa ili Kalifornije, prvom prilikom, sve bi dao!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:57 21.01.2016.

Vehabije u bankrotu. Masoni će morati upaliti tiskare kako bih spasili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije