Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTETI

ISIS drži najmanje 24 taoca iz zapadnih zemalja?

David Haines
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.09.2014.
u 12:03

Zajedno s britanskim humanitarcem Davidom Hainesom 2013. u Siriji je otet i Talijan Federico Motka, no on je pušten u svibnju

Strahuje se da ISIS drži najmanje 24 taoca sa Zapada, uglavnom novinara i humanitaraca, javlja Mirror

Identitet zarobljenih otetih zapadnjaka njihove matične države uglavnom drže u tajnosti, a prema procjenama Francuska, Španjolska i Italija navodno su islamistima za oslobađanje taoca platile oko 45 milijuna funti, odnosno oko 430 milijuna kuna. 

Zajedno s britanskim humanitarcem Davidom Hainesom 2013. u Siriji je otet i Talijan Federico Motka, no on je pušten u svibnju. Dvije humanitarke, talijanske državljanke u kolovozu su otete u Aleppu, a Islamska država u zarobljeništvu drži 26-godišnju Amerikanku, također humanitarku. Među otetima, kako se vjeruje, ima i Britanaca koji su otišli boriti se za Islamsku državu, ali onda odlučili pokušati vratiti se u Veliku Britaniju.

Šestero novinara, državljana Španjolske i Francuske oslobođeni su ove godine. Vijeće za zaštitu novinara iz New Yorka prošlog je studenog izvijestilo da je najmanje 30 novinara oteto ili nestalo u Siriji.

Podsjetimo, Islamska država u subotu je objavila video koji prikazuje kako su britanskom humanitarcu Davidu Hainesu odsjekli glavu dok je klečao na nogama u identičnim uvjetima kao što su u kolovozu smaknuta dva američka novinara James Foley i Steven Sotloff. Haines je inače hrvatski zet. 2010. godine ženio se Siščankom Draganom Prodanović s kojom je imao četverogodišnju kćer Atheu. Kao sljedeća žrtva, prema pisanju stranih medija, najavljen je Alan Henning za kojim tragaju britanske specijalne snage i obavještajne službe. Henning, inače londonski taksist koji je u Siriju otputovao kako bi dostavio humanitarnu pomoć, pojavljuje na kraju videa Islamske države u kojem su militanti pogubili Hainesa. 

>> Stotine specijalaca lovi 'Jihadi Johna' nakon ubojstva hrvatskog zeta Hainesa

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:47 15.09.2014.

garonja je rekao da je ljut na Hollandea zato što jedno govori, a drugo radi...jer Hollande je najprije bio rekao da neće dozvoliti da ih ISIL ucjenjuje, a onda su platili taoce

NU
nunek1
12:46 15.09.2014.

Oni love Jihadi Johna?probajte isćitati riječi Johna između redaka.,uporno se u prijetnjama vraća na napad te halife i bolnice.,tko je bio hospitaliziran u toj bombardiranoj bolnici,Halifi(kalifi)što da već je..vjerovatno srodništvo ima direktne veze..sa druge strane,tko je novinarima i istražiteljima imao nekontroliran pristup?možda je netko od nih imao nekog u bolnici..

UN
unbekant
19:04 15.09.2014.

Da to je istina da je ovaj garonja ljut na `ollandea,jer je i gos.Foley takodje r skupila novac za svoga sina,i nasla"veze"da se plati njegova sloboda,jos prije tri mjeseca,ali joj cia,i obama ni su dozvolili da to ucini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije