Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panel stručnjaka

Iransko probno lansiranje rakete predstavlja kršenje zabrane UN-a

raketa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.12.2015.
u 07:32

Iran kaže da bi bilo kakve nove sankcije mogle ugroziti nuklearni sporazum. No ako Washington ne pozove na sankcije zbog lansiranja Emada to bi se moglo smatrati slabošću SAD-a.

 Iran je prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kada je u listopadu probno lansirao raketu koja može biti opremljena nuklearnom bojnom glavom, zaključio je tim stručnjaka koji nadgleda sankcije, što je dovelo do trenutnih poziva u američkom Kongresu da se sankcije protiv Teherana pojačaju.

Bijela je kuća objavila da ne isključuje dodatne korake protiv Irana zbog testiranja rakete Emad srednjeg dometa. Panel stručnjaka za Iran pri Vijeću sigurnosti napisao je u tajnom izvješću da je njihova analiza pokazala da raketa može nositi nuklearno oružje.

-Na temelju analiza panel zaključuje da lansiranje Emada predstavlja iransko kršenje članka 9. rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti UN-a- navodi panel.

Diplomati kažu da testiranje rakete 10. listopada tehnički nije povreda srpanjskog nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila no izvješće UN-a moglo bi staviti američkog predsjednika Baracka Obamu u neugodan položaj.

Iran kaže da bi bilo kakve nove sankcije mogle ugroziti nuklearni sporazum. No ako Washington ne pozove na sankcije zbog lansiranja Emada to bi se moglo smatrati slabošću SAD-a.

Diplomati kažu kako je moguće da UN-ovo povjerenstvo za sankcije doda na listu neke Irance i iranska tijela što bi Washington i europske zemlje mogle tražiti. No Rusija i Kina, koje nisu naklonjene sankcijama zbog iranskog raketnog programa, mogle bi blokirati takve poteze.

Panel je zaključio i da iranska lansiranja raketa 2012. i 2013. također predstavljaju povredu UN-ove zabrane testiranja balističkih raketa. Panel nije analizirao iransko testiranje rakete izvedeno prošlog mjeseca.

Ranije u utorak  UN-ova agencija zadužena za nuklearna pitanja IAEA odlučila je  zatvoriti istragu prošlih aktivnosti koje je u razvoju nuklearne energije provodio Iran i odabrala je podržati sporazum između Teherana i velikih sila.

>>SAD: Iran testirao raketu srednjeg dometa, prekršio rezolucije UN-a

>>U islamskoj antiterorističkoj koaliciji nisu Iran, Afganistan, Irak i Sirija

Komentara 4

Avatar raco
raco
09:09 16.12.2015.

Iran im smeta a Saudijska Arabija ne,?

AA
aabbcc
18:55 16.12.2015.

Polumjesec je muslimanski i neka ga i oni idu vidjeti .

Avatar mason
mason
18:06 16.12.2015.

Iran je bezobrazan prvo znaci pravi rakete koje mogu nositi nuklearne glave i ako dode do bilo kakvih sankcija on ce poceti praviti nuklearne glave jer ima sav potencijal za to a i Rusi im pomazu sigurno i eto ti Iran postaje nuklearna sila a na celu drzave islamski fanatici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije