Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otmice

I Amerikanci plaćaju otkupninu za svoje otete građane

sirija,Greta Ramelli,Vanessa Marzullo
Foto: Reuters/PIXSELL
18.01.2015.
u 00:15

Od 2004. godine do danas oteto je 39 Talijana od kojih su ubijena samo trojica.

SAD i Velika Britanija plaćaju otmičarima otkupninu za njihove otete državljane. Ne plaćaju vlade, već osiguravajuća društva. Za one koji nisu osigurani sigurna je smrt, ali Amerikanac ili Britanac koji je plaćao osiguranje za slučaj otmice biva otkupljen. Amerikanci i Britanci koji zbog nekog posla odlaze u države u Afriku ili na Srednji istok gdje bi mogli biti oteti plaćaju osiguranje. Prije desetak godina godišnje osiguranje za takva putovanja i takve slučajeve koštalo je 10.000 dolara, sada nakon češćih otmica godišnje osiguranje košta 100.000 dolara da bi se bili osigurani na pet milijuna dolara. Kada otmičari zarobe nekog Amerikanca ili Britanca u akciju, osim tajnih službi koje nastoje otkriti i eventualno napasti otmičare, stupaju specijalci osiguravajućih društava. Oni kontaktiraju otmičare i isplaćuju otkupninu. Javnost nije obaviještena o tim transakcijama. Uostalom bolje je šutjeti dok su pregovori u tijeku, jer se na taj način najbolje dovedu do konca. 

Dakako, američka i britanska vlada može se busati u prsa kako ne plaća otkupninu i ne pregovara s teroristima, ali to čine osiguravajuća društva u njihovo ime. Dakle i SAD i Velika Britanija posredno plaćaju otmičare, kao što to čine i Italija, Francuska, Švicarska...

Talijanska vlada nije platila otkupninu za otete Gretu Ramelli i Vanessu Marzullo, ali je netko iz Italije platio njihovim otmičarima određeni iznos, možda ne 12 milijuna dolara, koliko se spominjalo, ali su otmičari bili plaćeni prije negoli su oslobodili dvije djevojke. Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni je u parlamentu izjavio kako „talijanska vlada, kao i ostale europske vlade, ne plaća otkupninu“. Tu frazu je ponovio i tijekom sinoćnje televizijske emisije Otto e mezzo (Osam i pol) televizijske postaje La7. No, na inzistiranje voditeljice Lilli 

Gruber neka mu s jednostavnim „da“ ili „ne“ odgovori na pitanje je li Italija platila otmičarima, Gentiloni nije mogao odgovoriti s jasnim da ili ne, odnosno kazao je kako vlada nije platila, ali je onda rekao kako talijanske tajne službe vode pregovore s otmičarima itd. Dakle, talijanske tajne službe su platile otmičarima Grete i Vanesse otkupninu. Tajne službe imaju za svoju djelatnost određene fondove, a u kojima su sadržani i izdaci za izvanredne slučajeve. Greta Ramelli i Vanessa Marzullo su jučer bile oko pet sati ispitivane u vojarni karabinjera specijalaca kako bi ispričale neke detalje koji bi mogli istragu dovesti do odgovornih za njihovu otmicu. 

Otete su 31. srpnja 2014. u Siriji i kažu da su pitale otmičare zašto su to učinili. Otmičari, koji su uvijek imali pokrivena lica, su odgovorili: „Za novce“. Djevojke su ispričale kako su bile seljakanje u razne prostorije, kako nisu bile vezane, ali nisu ni mogle pobjeći, kako je bilo i ženskih osoba koje su ih čuvale, te kako nisu bile fizički napastovane ili silovane. Sve to ukazuje kako su bile otete isključivo zbog novca. Talijanske tajne službe kontaktirale su razne skupine otmičara i prigovarali s njima oko otkupa. Kada je objavljena video snimka 31. prosinca s Gretom i Vanessom kako mole Italiju pomoć, te su držale papir na kojem je pisalo „17-12-14 wednesday“ znalo se kako su pregovori pri kraju. Mislilo se kako je natpis značio datum snimanja, ali je najvjerojatnije bila neka šifra. Kada su pregovori o iznosu otkupa pri koncu, tajne službe traže od otmičara neku potvrdu da su njihovi zatočenici još živi. Ta video poruka je bila potvrda i plaćen je otkup, te su djevojke oslobođene 15. siječnja poslije podne, prebačene u Tursku odakle su u Rim stigle 16. siječnja zrakoplovom talijanskog vojnog zrakoplovstva Falcon 900. 

Od 2004. godine do danas oteto je 39 Talijana od kojih su ubijena samo trojica. U rukama otmičara nalaze se još dvojica Talijana, otac Dell'Oglio u Siriji i Giovanni Lo Porto u Pakistanu. Ministar Gentiloni nije htio kazati ništa o njihovoj sudbini, a što bi moglo značiti kako se o njihovu oslobađanju još pregovara. Od 2008. do danas raznim skupinama otmičara europske države (Francuska, Austrija, Švicarska, Španjolska..) su platile ukupno 126,5 milijuna dolara za otkup njihovih građana. To je iznos za koji se zna, ali njemu treba dodati iznose koje je platila Italija, osiguravajuća društva, privatnici itd. Zna se da s tim novcima terorističke organizacije kupuju oružje, ali kada se ulazi u pregovore za oslobađanje otetih osoba misli se samo kako te osobe spasiti i dovesti doma. I, ne može se kazati kako se za Amerikance ili Britance ne plaća otkupnina. 

>> Za dvije otete djevojke u Siriji Italija platila 12 milijuna eura?

Komentara 2

Avatar efijantes
efijantes
01:19 18.01.2015.

a za građane doma ih boli ona stvar

Avatar d-ano
d-ano
12:37 18.01.2015.

Poslije svakog otkupa /uplate novca poslat i 50 dronova kao dodatno placanje da placanje bude potpuno.Da znaju sto ih ceka slijedeci puta,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije