Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt predsjednika

Hugo Chavez - Od vojnika do vođe socijalističke Amerike

Blanka Vlašić
Foto: Reuters
1/2
05.03.2013.
u 23:34

Vrijeđao je vlasnike naftnih kompanija, crkvene dužnosnike i druge svjetske vođe. Bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha je nazvao "zlim imperijalistom".

Hugo Chavez rodio se 28. srpnja 1954. godine te je pohađao vojnu akademiju te služio kao časnik prije nego je sudjelovao u pokušaju rušenja vlade 1992. godine za što je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Chavez je postao predsjednik Venezuele 1999. godine. Na početku svoga mandata je napravio novi ustav u kojem je promijenio ime države u Bolivarsku republiku Venezuelu. Kasnije se fokusirao na preuzimanje državne kontrole nad naftnom industrijom, što je izazvalo kontroverze i dovelo do prosvjeda te pogoršalo odnose sa SAD-om i drugim državama te je Chavez na kratko sišao s vlasti.

Pokušao srušiti vladu Carlosa Andresa Pereza

Njegove akcije su uključivale prodaju nafte Kubi, a 2006. godine je pomogao stvaranju Bolivarske alternative za Ameriku, socijalističku organizaciju slobodne trgovine. Chavez se rodio u obitelji profesora, a Vojnu akademiju je završio 1975. godine.

1992. godine je zajedno sa još nekim razvojačenim vojnicima pokušao je srušiti vladu Carlosa Andresa Pereza. Državni udar je propao, a Chavez je nakon toga dvije godine proveo u zatvoru prije nego je pomilovan. Potom je osnovao pokret Peta Republika, revolucionarnu političku stranku. Za predsjednika se kandidirao 1998. godine te je u kampanji isticao korupciju u vladi i obećavao je ekonomske reforme.

 Vrijeđao vlasnike naftnih kompanija i crkvene dužnosnike

U novom ustavu 1999. godine promijenio je ovlasti kongresa i pravosudnog sustava. Chaveza su vojni vođe kratko skinuli sa vlasti u travnju 2002. godine. Prosvjedi su nastavljeni nakon njegovog povratka na vlast te je to dovelo do referenduma u kojem se odlučivalo o tome treba li opstati na čelu državu. Na referendumu u kolovozu 2004. godine, velika većina glasača je odlučila da Chavez završi svoj mandat.

Tijekom predsjedničkog mandata Chavez je bio vrlo izravan i dogmatičan te je odbijao odustajati od svojih stavova. Vrijeđao je vlasnike naftnih kompanija, crkvene dužnosnike i druge svjetske vođe. Posebno je bio neprijateljski raspoložen prema SAD-u, kojeg je smatrao odgovornim za propali državni udar protiv njega 2002. godine. Kritizirao je i američku akciju u Iraku tvrdeći da su SAD zlouporabili svoju moć pokrenuvši vojnu akciju.

 Busha je nazvao "zlim imperijalistom"

Bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha je nazvao "zlim imperijalistom". Tijekom godina je prijetio da će zaustaviti opskrbu nafte SAD-u, ako ga ponovno pokušaju skinuti s vlasti. Čak je donirao i naftu žrtvama uragana Katrina i Rita, koji su uništili veliki broj rafinerija.

Naftu je koristio kako bi uspostavio odnose sa drugim državama, uključujući Kinu i Angolu. 2006. godine je pomogao u stvaranju Bolivarske alternative za Ameriku, socijalističku organizaciju za slobodnu trgovinu zajedno sa kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom, bolivijskim predsjednikom Evo Moralesom. Chavez je bio i aktivni član pokreta Nesvrstanih.

Fan baseballa i otac petero djece

Od 2011. godine Chavez je prošao četiri operacije za uklanjanje tumora. Kada se pripremao za svoju treću operaciju u prosincu 2012. godine, najavio je mogućnost da više neće moći obavljati svoju dužnost predsjednika te je za nasljednika imenovao potpredsjednika Nicolasa Mandura. Izvan političke arene, Chavez je bio veliki fan baseballa te je u mladosti bio odličan igrač. Njegova žena Maria Isabel Rodrigez i on su imali petero djece.

>>Umro predsjednik Venezuele Hugo Chavez!

Ključne riječi

Komentara 6

MA
master
23:45 05.03.2013.

Apsolutno je bio u pravu. Pocivao u miru.

Avatar morski covik 1
morski covik 1
06:11 06.03.2013.

Utihnuo glas razuma...

Avatar flegmatik
flegmatik
07:32 06.03.2013.

Nek' mu je vjecna slava i hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije