Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA STUPU SRAMA

Hillary Clinton - bolesna bakica ili snažna žena?

Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.09.2016.
u 00:10

Zdravstveno stanje političkih lidera bitno je za birače, no ono što se dogodilo Hillary Clinton otvara pitanje o moralnosti nacije.

Četvrti dan ožujka 1841. godine u Washingtonu je bio hladan i vlažan. Bio je to dan predsjedničke inauguracije 9. američkog predsjednika Williama Henryja Harrisona.

Iako je napunio 68 godina, on je naciji želio pokazati da je još uvijek snažan, jak i izdržljiv. Na ceremoniju je dojahao u odijelu i održao dvosatni inauguracijski govor, nakon čega je je projahao Washingtonom u svečanoj paradi. U prva tri tjedna na vlasti radio je punom parom, a onda ga je pokosila bolest. Umro je devet dana kasnije od upale pluća koju je vjerojatno vukao još od inauguracije. Bio je predsjednik samo 30 dana 12 sati i 30 minuta i prvi je američki predsjednik koji je umro na dužnosti. U SAD-u je na dužnosti život izgubilo još sedam predsjednika – četvorica su ubijena u atentatima, a trojica su umrla od bolesti.

Nesposobna za Bijelu kuću

Ovih smo dana bili svjedoci situacije u kojoj nimalo lako nije biti žena stara 68 godina koja uz to još ima i upalu pluća. Nakon što je Hillary Clinton počela posrtati na obilježavanju 15. obljetnice terorističkih napada 11. rujna i nakon što je objavljeno da boluje od upale pluća, našla se na stupu srama.

Optužena je da laže, da taji svoje zdravstveno stanje i činjenicu da je nesposobna za obavljanje predsjedničke dužnosti. Umjesto da dobije poruke potpore i želje da brzo ozdravi, okarakterizirana je kao stara, bolesna i slaba žena koja kao takva nema što raditi u Bijeloj kući. No jedna kolegica iz SAD-a je dobro primijetila: “U slučaju da je muški predsjednički kandidat na obilježavanju 11. rujna zateturao zato što ima blagu upalu pluća, percipirali bi ga kao nacionalnog heroja koji je usprkos bolesti i liječničkom savjetu da ostane u krevetu nekoliko dana, usprkos tome što je bila vrućina i što je morao nositi pancirku, ipak otišao pokloniti se žrtvama terorističkog napada. No kako se nije radilo o njemu, nego o njoj, nacija se počela pitati nije li ta bakica prebolesna i preslaba za posao kojem se nada.” Jedan od zaključaka koji se nameće ženama, osobito onima koje su pred očima javnosti, ne toliriraju ni one male mane koje kod muškaraca javnost ne bi ni primijetila niti bi im ih uzimala za nekakav veliki minus. Na Hillary se oborila i javnost te joj odmah uskratila biračku podršku, ali i mediji koji su njezinoj laganoj upali pluća posvetili 13 puta više prostora nego Trumpovoj otkrivenoj i dokumentiranoj zloupotrebi humanitarne zaklade.

Više psihologa i sociologa naglašava da je cijela histerija koja je izbila zbog bolesti Hillary Clinton vezana isključivo uz njezin spol, no također ističu da je zastrašujuće to da javnost prema nekome tko je bolestan nije pokazala ni trunku suosjećanja, što bi bila normalna, ljudska reakcija. Brojni američki mediji također napominju da je jedan od uzroka te masovne histerije zasigurno i njezin protivnik Donald Trump koji u posljednje vrijeme stalno ponavlja kako je ona osoba lošega zdravlja i bez energije. Napominju da se i prije raspravljalo o zdravlju predsjedničkih kandidata, ali nikada tako maliciozno. Uz to, Trump je u više navrata uhvaćen kako se ruga činjenici da žene imaju tijela od krvi i mesa. Vrlo ružno rugao se i Hillary Clinton samo zato što je u pauzi jednoga sučeljavanja – otišla na toalet. “Znam kamo je otišla i to je zaista odvratno. O tome ne želim ni govoriti. Toliko je odvratno”, kazao je Trump.

No kada se činjenice drukčije poslože, stvara se sasvim drukčija slika o zdravlju i energiji Hillary Clinton. Njezina kampanja do trenutka kada je oboljela trajala je točno 518 dana, a prošla je i vrlo napornu i iscrpljujuću sezonu predizbora, učestalo putovala zrakoplovima, automobilima i autobusima, rukovala se sa stotinama tisuća ljudi, spavala po hotelskim sobama, a sve je obveze odrađivala na licu mjesta. Uz to je, na kraju, s upalom pluća odradila cijeli niz predizbornih obveza, što ne bi mogla ni većina puno mlađih muškaraca. Također je poznato da njezinim predizbornim stožerom već gotovo mjesec dana haraju respiratorne infekcije i upale pluća i da je prije nje od toga oboljelo šest njezinih suradnika. Kako je ona zadnja u nizu oboljelih, mnogi ističu da je ta navodna bakica puno izdržljivija i solidnijeg zdravlja od svojih mlađih suradnika.

Trump mentalno bolestan

I dok Hillary Clinton žestoko vodi kampanju, njezin protivnik ne želi izgubiti komociju, točnije ne želi prespavati nigdje drugdje osim u svojem krevetu. Na skupove dolazi privatnim mlažnjakom, održi skup i odmah nakon njega odlazi u svoj krevet – mlažnjakom. U više navrata predizborne je obveze obavio videolinkom ili telefonski. Iako je prije nekoliko dana objavio sažetak nalaza svoga sistematskog pregleda u kojem stoji da ima povišeni kolesterol, da je predebeo i da pije lijekove protiv kolesterola i aspirin za cirkulaciju i iako njegov liječnik tvrdi da je on za svoju dob izuzetno zdrav čovjek, postoji čitav niz psihijatara koji tvrde da to i nije posve točno.

Oni tvrde da je Trump školski primjer oboljelog od narcističkog poremećaja osobnosti. Jedan od njih kazao je da je sve snimke Trumpovih nastupa sačuvao kako bi svojim studentima zorno mogao prikazati kako se ponaša osoba koja boluje od te ozbiljne mentalne bolesti. Ona ga čini potpuno nesposobnim da bude predsjednik zato jer u središtu njegova svijeta ne može biti apsolutno ništa drugo osim njega samoga. A svjetska velesila ne može imati takvoga vođu.     

>> Clinton nastavila kampanju nakon predaha zbog upale pluća

Komentara 14

Avatar lvan12
lvan12
01:10 23.09.2016.

Mentalno nestabilna i psihički labilna killary jedino mjesto zasluzuje na dozivotnoj robiji zbog diplomatske korupcije i primanje mita, kompromitiranjem drzavne sigurnosti zanemarivanjem sigurnosnih procedura te ratnog zločina u Libiji...

ST
stomugromova
07:31 23.09.2016.

Hitlery boluje od bolesti centralnog živčanog sustava,Ona je psihopat i mentalno nesposobna za taj posao,Pitanje je tko bi upravljao sa USA umjesto nje ?

Avatar nikadanelazem
nikadanelazem
07:23 23.09.2016.

Meni se cini da ona nije mentalno stabilna. Posljedni primjer je objava rata animirnoj zabi na internetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije