Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirali škole

Francuska policija brutalno deportirala djevojčicu s Kosova

francuska, blokirali školu (1)
REUTERS/Pixsell
18.10.2013.
u 08:06

Specijalci su uletjeli u školski autobus koji je učenike vozio na izlet

Leonardu Dibrani (15), romsku djevojčicu s Kosova, francuska je policija izvela iz školskog autobusa koji je učenike vozio na izlekako bi je deportirala zajedno s roditeljima te petero braće i sestara. Obitelj Dibrani u Francusku je došla prije pet godina i podnijela zahtjev za azil uz obrazloženje da su na Kosovu diskriminirani.

No 8. listopada, nakon dvije odgode deportacije, rješenje je postalo pravovaljano. Tog je dana policija deportirala Leonardina oca. Dan poslije granična policija došla je u dom romske obitelji u Doubsu na istoku Francuske, no Leonarda je već bila otišla na školski izlet, pa su policajci nazvali jednu od učiteljica koja je bila s djecom u autobusu.

Kao da je kriminalka

Nakon prepirke s policijom, učiteljica je ipak zaustavila autobus u koji su ušli policajci i odveli Leonardu. Uhićenje maloljetne Romkinje gledali su drugi učenici, a njihovi su im učitelji morali objašnjavati što se događa jer su mislili da je djevojčica uhićena jer je nešto ukrala. Učiteljice su poslije rekle da su svi bili u šoku. Istog dana ostatak obitelji policija je ukrcala u zrakoplov za Prištinu, a odatle je obitelj Dibrani vraćena u Mitrovicu, podijeljeni grad iz kojega su pobjegli jer su kao Romi živjeli u potpunoj izolaciji.

– Žao mi je što sam u Francuskoj ostavila prijatelje i školu. Užasno se osjećam nakon što me policija izvukla iz autobusa pred mojim prijateljima koji su mislili da sam učinila nešto loše – kazala je Leonarda za francuski radio napomenuvši da većina Roma u Mitrovici spava ispod mostova i da se ona više neće moći školovati jer se ne može upisati ni u jednu školu. Izrazila je želju da se vrati u Francusku i završi školovanje.

Nakon što je objavljena priča o progonu Leonarde i njezine obitelji, pariški srednjoškolci u znak prosvjeda blokirali su ulaze u četrnaest srednjih škola. Glavni je zahtjev mladih prosvjednika da se njihovi školski kolege koje je Francuska deportirala u zemlje iz kojih su došli vrate u Francusku i nastave školovanje. Istodobno je francuska vlada otvorila istragu o ovom slučaju.

Ne uklapaju se u život

Premijer Jean-Marc Ayrault pred parlamentom je kazao kako će protjeranu obitelj vratiti u Francusku ako su vlasti počinile bilo kakvu pogrešku tijekom obrade zahtjeva za azilom. No ministar unutarnjih poslova Manuel Valls rekao je kako je deportacija romske obitelji pravno potpuno utemeljena i da u tom slučaju ne smiju prevladati emocije. Ministar Valls prošloga je mjeseca kazao kako su “Romi inkompatibilni s francuskim načinom života”, a što su kritizirali aktivisti za zaštitu ljudskih prava. 

>> Hrvatskim Romima u Francuskoj prijeti 10 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije