Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Federico Lombardi:

Još razmišljamo o tome da preuzmemo Međugorje

Padre Federico Lombardi spokesman of the Vatican adress a press conference during the visit of Pope Benedict XVI in Berlin, Germany, 22 September 2011. The head of the Roman Catholic Church is visiting Germany from 22-25 September 2011. Foto: Michael Kapp
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.07.2016.
u 23:30

Kongregacija za nauk vjere napravila je dodatni pritisak na Međugorje pa je vidiocima zabranjeno susretanje s vjernicima

Tiskovni ured Svete Stolice potvrdio je jučer pisanje Večernjeg lista da se traži način na koji će Vatikan sudjelovati u “međugorskom fenomenu”, odnosno da se razmišlja o tome da se međugorsko svetište stavi pod izravnu jurisdikciju Svete Stolice.

– Slijedom pisanja nekih medija i novinarskih pitanja o Međugorju, p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, objavio je kratak odgovor: “Posljednjih su se dana čule glasine o mogućem imenovanju apostolskoga administratora za svetište u Međugorju, koji bi njime upravljao odgovarajući izravno Svetoj Stolici. Riječ je o jednoj od mogućnosti koje se razmatraju, ali još nije donesena nikakva odluka. Stoga je prerano govoriti o tomu kao o već odlučenom smjeru ili kao o skoroj odluci”, prenosi Radio Vatikan odgovor p. Lombardija.

Kao što je poznato, komisiju o Međugorju osnovao je papa Benedikt XVI., ali je ona svoj rad završila u mandatu pape Franje, pa je on rezultate rada komisije dobio preko Kongregacije za nauk vjere, kojoj je na čelu Međugorju nesklon kardinal Gerhard Muller. Premda je papa Franjo u nekoliko navrata kritički govorio o Gospinim ukazanjima, što su neki pripisivali i Međugorju, dosad još nije objavio svoju odluku. Kongregacija za nauk vjere u posljednjih godinu dana napravila je dodatni pritisak na Međugorje, posebice na vidioce, kojima je zabranjeno susretanje s vjernicima u svijetu, ali i u samom svetištu.

Htjelo se presjeći i međugorske informativne kanale kako se Gospine poruke preko vidjelaca ne bi širile svijetom, što nije uspjelo jer je vlasništvo medija mudro posloženo pa nije u vlasništvu lokalnih franjevaca i kardinalu Mulleru nije, primjerice, uspjelo ugasiti Radijsku postaju “Mir Međugorje” i internetsku stranicu “www.medjugorje.hr”, kao što je, prema nekim informacijama, želio.

Stup stabilnosti u Međugorju su franjevci Hercegovačke franjevačke provincije, koji vode župu i pastoral hodočasnika, kojih u Međugorje godišnje dođe 1,5 do dva milijuna. S druge strane je nesklonost mjesnog biskupa mons. Ratka Perića. Vatikanu je, kako proizlazi iz ovog priopćenja, očito stalo da Međugorje i dalje opstane, ali da se prevladaju napetosti koje ondje postoje. Pitanje ostaje – kada. No, Crkvi vrijeme često nije na prvome mjestu.

>>Pozadina najave: Zašto Sveta Stolica želi svog čovjeka u Međugorju

Komentara 9

NE
nemanatrag
08:13 06.07.2016.

"....pa je vidiocima zabranjeno susretanje s vjernicima...." sve je dakle jasno...svaka rit dođe na šekret.

Avatar Andabel
Andabel
01:15 06.07.2016.

trebate i jedno 60 ministranata a malih,niskih nije vazno kako su radisni,bitno da slusaju

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
00:56 06.07.2016.

Ma neka Medjugorja, treba tim vjerskim talibanima uzimati novce, kad vole na koljenima se penjati na brdo, treba im taj uzitak i naplatiti. Samo derite Hercegovci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije