Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od Nexita

Eurofili slave i čekaju poraz Wildersove prijateljice

Dutch Prime Minister Mark Rutte of the VVD party waves after voting in the general election in The Hague, Netherlands, March 15, 2017.     REUTERS/Michael Kooren
17.03.2017.
u 23:15

Rutteova stranka liberalnog desnog centra VVD izgubila je 8 mjesta u parlamentu u odnosu na izbore 2012., ali relativni je izborni pobjednik

Umjereni, pro-EU političari diljem Europe slali su jučer čestitke Nizozemcima i njihovu premijeru Mark Rutteu, koji je, čini se, uspio uvjeriti svoje sunarodnjake da je upravo na njih pala velika odgovornost da, nakon Brexita i Trumpa koji su percipirani kao dva trijumfa populizma na biralištima u svijetu u 2016., zaustave taj domino-efekt glasanja za “pogrešnu vrstu populizma”.

Iako je Rutteova stranka liberalnog desnog centra VVD izgubila 8 mjesta u parlamentu u odnosu na izbore 2012., relativni je izborni pobjednik, znatno ispred ekstremista i populista Geerta Wildersa, čija Stranka slobode (PVV) ima 20 mjesta u parlamentu. Stranka desnog centra CDA trećeplasirana je s 19 mjesta, a dvije lijevo-liberalne, progresivne i proeuropski orijentirane stranke slijede s 19 (stranka D66) i 14 mjesta (stranka GroenLinks, velika pobjednica ovih izbora). U parlamentu je ukupno 13 stranaka i ono što slijedi su pregovori o sastavljanju vladajuće koalicije, ali u zemlji u kojoj je jedna stranka posljednji put imala većinu u parlamentu prije davnih 126 godina to i nije nešto neuobičajeno.

“Nizozemski Trump”

Ono što bi bilo iznimno neuobičajeno - scenarij u kojemu Wilders postaje relativni izborni pobjednik s političkim programom koji je obećavao izlazak Nizozemske iz EU, zatvaranje džamija i zabranu Kur’ana - nije se dogodilo. Europa je odahnula ne samo zbog toga što je “nizozemski Trump” zaustavljen u svom pohodu, nego i zato što se očekuje da će Nizozemska poslužiti kao primjer i za zaustavljanje Wildersove političke istomišljenice i prijateljice Marine Le Pen, kandidatkinje za predsjednicu Francuske na izborima čiji prvi krug se održava za samo mjesec dana.

Na svojevrsnom “europskom prvenstvu” na kojem snage odmjeravaju srednjostrujaški (mainstream) političari i populisti, Nizozemska je bila nešto kao četvrtfinale, Francuska je polufinale, a Njemačka, gdje se najesen održavaju parlamentarni izbori, finale. Prije Nizozemske, Austrija je bila osmina finala i ondje je također zaustavljen trend pobjede populista na predsjedničkim izborima.

- Nema Nexita. Anti-EU desnica izgubila je nizozemske izbore. Slijedi zajednička predanost promjeni i relansiranju Uniju - poručio je talijanski premijer Paolo Gentiloni na Twitteru.

- Od sveg srca čestitam Marku Rutteu na pobjedi nad ekstremizmom. Otvorenost, uzajamno poštovanje i Europa jedini su odgovor na nacionalizam koji raste u svijetu - poručio je francuski predsjednik Francois Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel govori o “dobrom danu za demokraciju”.

- Drago mi je da je visoki odaziv birača doveo do vrlo pro-europskog rezultata - rekla je Merkel. - To je vrlo jasan signal, posebno nakon dana u kojima je Nizozemska morala otrpiti optužbe iz Turske koje su potpuno neprihvatljive, i nakon dana u kojima smo pokazali našu solidarnost - dodala je. Diplomatski rat s Turskom, čiji su dužnosnici sipali optužbe o “nacističkoj” Nizozemskoj nakon što je nizozemska vlada odlučila uskratiti dozvolu turskim ministrima da u Rotterdamu vode kampanju uoči kontroverznog referenduma u Turskoj, na kraju je možda i pomogao Rutteu, a odmogao Wildersu.

Turci i dalje prijete

Vlada premijera Ruttea pokazala je odlučnost prema turskom predsjedniku Erdoganu i njegovim ministrima koji su, prema percepciji mnogih desnije orijentiranih Nizozemaca, pokušali destabilizirati Nizozemsku i na taj način Rutte je možda neke od desnijih birača privukao sebi. Komentirajući Rutteovu pobjedu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je iz Ankare kako za Tursku “nema razlike” između nizozemskih liberala i “fašista Wildersa”. Cavusoglu, kojemu nizozemske vlasti prošloga vikenda nisu dozvolile da sleti u Nizozemsku, tvrdi da će u Europi uskoro izbiti “vjerski ratovi”. 

>>Tursko-nizozemski diplomatski rat: Turska najavila snažnu odmazdu

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
09:56 18.03.2017.

Tja, kaj se more. Europa sama sebi uvelike sprema propast premda ju nitko ne prisiljava na to. To je politički i društveni mazohizam kakav povijest ne pamti. Nekontrolirani i gnjili liberalizam uskoro će joj zahvatiti i ono malo zdravog tkiva, i onda piši kući propalo je.

AN
Ana33
07:23 18.03.2017.

Rute je izabran na isti način kao što se biraju "Hrvati" i "Srbi" u BiH institucijjama! Birali su ga muslimani i (dio) lijevo orijentirani tipovi... Naime slugani!

ST
stingeros
17:46 18.03.2017.

Wildersova stranka osvoji 5 mandata više nego 2012., a u hrvatskim i svjetskim medijima to je debakl ''rasizma''. Kako ih vi, lažni mediji, zovete, ''ultra desničari, anti islamisti, nacisti v2 i slično'' su pravi ljubitelji europskih vrijednosti. Jedini pravi totalitarizamam i fašizam dolazi s lijeve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije