Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sinkronizirani udar

EU uvodi sankcije vojsci, bankarima i naftašima u Rusiji

(L-R) Britain's Prime Minister David Cameron, France's President Francois Hollande and Germany's Chancellor Angela Merkel attend a
Foto: Pixsell
1/2
29.07.2014.
u 07:35

Nitko u EU neće smjeti ulagati u obveznice banaka u državnom vlasništvu, prodavati vojnu i tehnologiju za vađenje nafte iz mora

Niz istovremenih slučajnosti, od kojih su samo trgovinske sankcije EU protiv Rusije službeno objašnjene kao posljedica ruske pomoći separatistima u Ukrajini, stvaraju dosad nezabilježeno snažan pritisak Zapada na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istraga zbog Litvinenka

Dok veleposlanici 28 država EU danas u Bruxellesu odlučuju o trgovinskim sankcijama čiji je prijedlog već pušten da iscuri u medije i izazove reakciju na tržištima kapitala, arbitražni sud u Haagu jučer je, nevezano uz situaciju u Ukrajini, objavio da Rusija mora platiti 50 milijardi dolara odštete dioničarima Jukosa, kojima je država praktički otela tu naftnu kompaniju. A službeni London potkraj prošlog tjedna objavio je da otvara istragu o ubojstvu Aleksandra Litvinenka, preobraćenog ruskog špijuna koji je otrovan radioaktivnim polonijem usred Londona 2006. godine. Istrazi, koja se otvara osam godina nakon ubojstva i upravo u danima mobilizacije političkog pritiska Zapada protiv Putinove Rusije, cilj je utvrditi je li ruska država stajala iza ubojstva.

Sva tri događaja, iako nisu nužno međusobno povezana, mnogi u Rusiji vide kao dokaz da se cijeli zapadni svijet urotio protiv njih. Najsnažnije ekonomske posljedice mogle bi imati trgovinske sankcije o kojima danas odlučuju veleposlanici 28 država članica pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Prijedlog o kojem odlučuju već je iscurio u medije, što se tumači još jednim znakom slanja posljednjeg upozorenja Rusiji.

Bolne trgovinske sankcije

No, Rusija je proteklih dana, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, umjesto deeskalacije, počela još jače poticati eskalaciju sukoba u istočnoj Ukrajini tako što je slala naoružanje i ispaljivala projektile preko rusko-ukrajinske granice.

Sankcije o kojima se danas odlučuje najsnažnije su dosad jer prvi put umjesto imena osoba i tvrtki zahvaćaju cijele trgovinske sektore. Nitko u EU više neće smjeti ulagati u obveznice ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, koje su, za usporedbu, u 2013. godini 47 posto svoga zaduživanja (ili 7,5 milijardi eura ukupno) obavile u EU. Sankcije bi trebale pogoditi i rusku naftnu industriju jer nitko iz EU više neće smjeti prodavati Rusima tehnologiju potrebnu za naftne bušotine u dubokom moru, za arktička istraživanja nafte i za vađenje nafte iz škriljca. Sankcije bi trebale pogoditi i visoku tehnologiju koja se koristi dvostruko, i u vojne i u civilne svrhe, a taj segment izvoza iz EU u Rusiju vrijedi oko 4 milijarde eura godišnje. Sankcije bi se trebale odnositi i na oružje, ali ne i na već postojeće ugovore, kao što je isporuka dvaju francuskih vojnih brodova Mistral.

Odluku o sankcijama uime Hrvatske danas na sastanku u Bruxellesu treba donijeti veleposlanik Mato Škrabalo.

>>Britanski odvjetnici tuže Putina zbog rušenja zrakoplova

Ključne riječi

Komentara 42

ST
stomugromova
09:50 29.07.2014.

patria - o kakvoj ti ruskoj imperijalnoj politici govoriš ? Pa korporacija USA je poharala i uništila nekoliko uređenih država koje nakon njihove agresije, pljačke i geniocida sliče na Sodomu i Gomoru.I ti laprdaš o ruskom imperijalizmu.Vi cionisti ste veliki optimisti ako mislite da su svi gojimi slijepi i da padaju na vašu cionacističku propaganda.Sad se dobro vidi izvor svih zala u zadnjih par stotina godina na ovom planetu.Premali je to planet da bi mogao izdržati vaš teror,a i da je velik kao Jupiter ili Saturn,ne bi bio dovoljan za sve vase sotonističko izopačeno ludilo.

ST
stomugromova
09:40 29.07.2014.

U Rusiji se brani slobodni svijet.Cijeli su zapad okupirali khazarski cionacisti. Sve su institucije u njihovim rukama i mi smo svi njihovi robovi.To se najbolje vidi sada i to kao nikad prije.Cijeli svijet su opljačkali kontrolom nad štampanjem i distribucijomjom usd bez pokrića.

ST
stomugromova
09:55 29.07.2014.

U prilog mojem donjem komentaru ,samo trenutno stanje u Libiji,nekad sređenoj i prosperitetnoj državi koju su uništili pohlepni cionacistički bankari. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Do zatvaranja američkog veleposlanstva u Libiji je vjerojatno došlo prekasno, budući da je ta zemlja potonula u kaos, bezvlašćeće i krvoproliće. Od invazije NATO saveza na Libiju, kojoj je uslijedila "smjena režima", kotač povijesti se okrenuo za puni krug. Europski i američki dužnosnici koji su organizirali ubojstvo libijskog vođe Muammara Gaddafija, i promatrali su to s veseljem, sada i sami napuštaju Libiju i to bezglavo bježeći u panici. Prestravljeni oružanim sukobima između raznih milicija, zbog mogućnosti da bi i sami mogli postati žrtve vlastitog projekta "demokratizacije Libije", napuštaju tu zemlju jer NATO savez u Libiji više ništa ne može učiniti. U svakom slučaju, NATO ima pune ruke posla, budući da je zauzet mobilizacijom u Crnom moru i baltičkim državama. Usred lavine medijskog izvještavanja o evakuaciji Amerikanaca iz Tripolija prije dva dana, ono što svi zaboravljaju je prilog kojeg je objavio ABC News , gdje se pojašnjava na koji način se zapravo dogodila evakuacija. Naravno, to se nije učinilo helikopterima s krova američkog veleposlanstva u Tripoliju, ali se ipak radilo o priličnoj drami u kojoj su sudjelovali borbeni zrakoplovi F-16 borbenih zrakoplova, bespilotne letjelice, mornaričke topovnjače i snage za "brzo djelovanje u razmještaju". Ovaj ljepši način da se opiše paničan bijeg uz pomoć specijalno obučenih postrojbi baš u tu svrhu Washingtonu neće biti od koristi, jer ABC News nije prenio nimalo lijepu sliku supersile u povlačenju. Ovaj spektakl će sigurno politički naštetiti američkom predsjedniku Baracku Obami, a trebao bi biti putokaz ostalim svjetskim političarima, posebice kada je riječ o međunarodnoj sigurnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije