Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budimpešta

Deset tisuća prosvjednika Viktoru Orbanu poručilo da ukine porez na Internet

Prosvjed zbog internet poreza
Foto: Reuters (Ilustracija)
27.10.2014.
u 11:00

"Ova mjera izravan je udarac na građane slabijeg imovinskog stanja, čime se produbljuje jaz među klasama budući da bi ovaj zakon utjecao i na pristup internetu školama i sveučilištima s malim budžetima", rekli su prosvjednici

Oko 10 tisuća Mađara prosvjedovalo je jučer u Budimpešti ispred ministarstva gospodarstva zbog uvođenja poreza na prijenos internetskih podataka, za koje tvrde da neće samo povećati izdatke građana nego i biti izravan udarac na temeljna demokratska prava i slobode, donosi Reuters.

Vlada Viktora Orbana i ranije je optužena za uvođenje niza antidemokratskih politika, a plan novih poreza u 2015. predstavila je u parlamentu u utorak.

Radni prijedlog jest da porez sadrži zakonsku odredbu kojom će davatelj internetskih usluga morati platiti 1,26 eura po gigabajtu prijenosa podataka, dok bi za kompanije postajale svojevrsne olakšice.

Prosvjed je organizirala grupa osnovana na Facebooku koja je prikupila više od 210.000 pripadnika potpore.

"Ova mjera ima izravan udarac građanima slabijeg imovinskog cenzusa, čime se produbljuje jaz među klasama budući da bi ovaj zakon utjecao i na pristup internetu školama i sveučilištima s malim budžetima", rekli su prosvjednici.

Vladi su dali 48 sati da povuče zakon inače će sutra, u utorak, ponovno biti novih prosvjeda.

Iz Orbanove stranke Fidesz u nedjelju su poslali izjavu u kojoj stoji da će amandmanom izmijeniti zakon prema kojemu će pojedinci plaćati fiksnu naknadu od 700 forinti mjesečno (2.26 eura), dok bi pružatelji internetskih usluga plaćali porez.

"Bit će to dvostruki porez nad nama. Već sam platio porez na dodanu vrijednost zbog kupnje računala, rutera i ostalih gadgeta tako da je ovo samo još jedan od novih nameta", rekao je Atilla Sos (43) koji je na prosvjed došao s obitelji. Mnogi prosvjednici smatraju da ovim porezom vlada Viktora Orbana želi ispraviti ranije loše ekonomske politike. 

>> Viktor Orban za autonomiju Mađara, Ukrajina žestoko protiv

Komentara 3

MA
maja007
11:40 27.10.2014.

Orban je odličan Mađarski premijer, i nama hrvatatima treba jedan takav, što mu je sad trebalo da ovako narod diže protiv sebe...

PR
Protivcenzure
13:07 27.10.2014.

"Bit će to dvostruki porez nad nama. Već sam platio porez na dodanu vrijednost zbog kupnje računala, rutera i ostalih gadgeta tako da je ovo samo još jedan od novih nameta",......da internet pa kod nas je ako za sve kupljeno. jeli moguče da mađari do sada nisu imali dupli porez?

US
USA
14:21 27.10.2014.

Jednostavno je nevjerojatno kakve ideje drzavnim sluzbenicima padaju kako bi izmislili razlog za uvodjenje nameta. Smatrati potrosnju kod internet prometa klasicnom potrosnjom, moze samo opaki bolesnik. Zar je ljudima potrebna drzava uopce, ako veliku vecinu svojeg tesko zaradjenog novca moraju dati drzavi ili bilo kome drugom. Nameti su opcenito toliko veliki da je covjek sveden na bice nize od kmeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije