Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvava bitka

Debaljcevo palo, vojska i civili izlaze iz grada

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
18.02.2015.
u 19:34

Je li doista dogovoreno da Debaljcevo bude izuzeto od primirja?

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je da se ukrajinska vojska organizirano povlači iz Debaljceva, grada oko kojeg su se vodile bitke unatoč tome što je na snagu stupio prekid vatre. Naveo je kako se do sredine dana iz toga grada povuklo 80 posto vojnika te da povlačenje ide bez problema. No šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako su se ukrajinske snage našle u okruženju iz kojeg su se silom morale probijati. Separatiste je pozvao da vojnicima koji se predaju osiguraju hranu, odjeću i medicinsku pomoć. Također je naglasio da napadom na Debaljcevo pobunjenici nisu prekršili prekid vatre zato što je to bio njihov teritorij u trenutku kada je u Minsku dogovoren mir.

U Debaljcevu je bilo oko 6000 ukrajinskih vojnika. Iako Porošenko demantira da ima ratnih zarobljenika, pobunjenici su objavili da im se predalo više stotina ukrajinskih vojnika. U gradu, koji je prije rata imao oko 25 tisuća stanovnika, ostalo je 7000 civila od kojih većina također pokušava napustiti grad.

No čini se da povlačenje, barem na početku, nije prošlo bez žrtava. Cesta između Debaljceva i Artemivska, duga oko 15 kilometara, kojom su ukrajinski vojnici izlazili iz okruženja, bila je pod neprekidnom vatrom. Tijekom povlačenja navodno je poginulo više desetaka vojnika, a paljbu su uspjeli izbjeći oni koji nisu išli cestom, već preko polja.

Putin, Porošenko, Merkelova i Hollande dogovorili su zajednički telefonski razgovor. Uoči toga razgovora mogle su se čuti disonantne izjave koje su dolazile iz Pariza i Berlina. Dok je Elizejska palača objavljivala kako Francuska smatra da mirovni sporazum nije mrtav, iz ureda njemačke kancelarke izašlo je priopćenje koje je osudilo napade na Debaljcevo i sve to nazvalo jasnim kršenjem dogovora.

Mnogi analitičari jučer su se upitali jesu li Merkelova i Hollande pristali na to da Debaljcevo bude izuzeto od prekida vatre? Ako je to doista tako, separatisti bi mogli unedogled tražiti još takvih ustupaka, primjerice, zauzimanje Mariupolja. U tom slučaju preostaje još samo američki plan B, odnosno isporuka oružja Ukrajini.

>> SAD optužuje Rusiju za kršenje primirja, vladine snage masovno napuštaju Debalcevo

Komentara 89

RO
rottweil
20:25 18.02.2015.

Ukrajinci, šaka jada

Avatar PrincipGavrilo
PrincipGavrilo
20:11 18.02.2015.

Lepse i istinitije zvuci "Debaljcevo oslobodjeno"!

Avatar lvan12
lvan12
23:42 18.02.2015.

Jubitu danas prepun snimki o masovnoj predaji tisuća ukrajinskih vojnika... A nijedna snimka o tom proboju o kojem priča potrošenko! Kome vjerovati, potrošenku i zapadnim medijima ili vlastitim očima? ...i da, poslje će opet biti kako je Putin frisko naoruzaozao pobunjenike s novim tenkovima i apc-ovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije