Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomijom protiv problema

Vučić: Dat ćemo stotine milijuna eura za bolje odnose Srba, Bošnjaka i Hrvata

Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.07.2015.
u 22:00

Posjet je organiziran u rekordno kratkom roku, a nitko ne krije da je glavni cilj ublažiti razmjere štete koju je normalizaciji odnosa između BiH i Srbije nanio incident u Potočarima

Točno jedanaest dana nakon fizičkog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. obljetnice genocida u Srebrenici tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine posjetilo je Beograd.

Ajvar i rakija na dar

Posjet je organiziran u rekordno kratkom roku, a nitko ne krije da je glavni cilj ublažiti razmjere štete koju je normalizaciji odnosa između BiH i Srbije nanio incident u Potočarima.

– Vjerujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, ekonomskim temama te postigli dogovor da u rujnu održimo zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Želimo najbolje moguće odnose sa BiH i na tome ćemo inzistirati. To je dugoročna politika Srbije od koje mi nećemo odustajati. Ovdje smo razgovarali o stotinama milijuna eura, radnim mjestima, sigurnom stvaranju većeg povjerenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata – kazao je Vučić.

Kratko se srbijanski premijer osvrnuo i na sam događaj u Potočarima kazavši da je to za njega bilo neugodno i teško iskustvo, ali da je to “ništa u odnosu na ono što se dogodilo mnogim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji su izgubili svoje najbliže”.

– Zahvalan sam Bakiru (Izetbegoviću) i on osjeća da kod mene nema neprijatelja. Ruka Srbije je pružena i uvijek će biti. Ako su neki prije nas doveli naše narode u konflikt, mi moramo raditi na boljoj budućnosti – dodao je Vučić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je da prošlost treba ostaviti povjesničarima, a okrenuti se zajedničkoj budućnosti. – Mi trebamo na najvišu razinu dići suradnju između BiH i Srbije. Presretan sam što sam ovdje. Po diplomatskim standardima možda je čudno što su tri člana Predsjedništva BiH došla u Beograd, ali ja mislim da je to dobar potez. Nadam se da ovaj sastanak doprinosi budućnosti – kazao je Čović.

Izetbegović je otkrio zašto je posjet koji je organiziran uz ogromne mjere sigurnosti iz Karađorđeva premješten u Beograd.

– Nisam htio da se vidimo u Karađorđevu, nego u Beogradu. Želim i se prošetati Knez Mihajlovom da vidim kakva će biti reakcija Beograđana – kazao je Izetbegović. Dok su se šetali Knez Mihajlovom, gostima su prišli tamburaši i odsvirali pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja”.

Svojim ponašanjem na samoj svečanosti dočeka, a i onim što su izrekli na konferenciji za medije članovi Predsjedništva BiH i premijer Vučić očito su pokušali doprinijeti smirivanju stanja. Izvan uobičajenih protokolarnih pravila Vučić i članovi Predsjedništva BiH razmijenili su zagrljaje i poljupce, trudili se pokazati dobro raspoloženje na susretu s novinarima i u šetnji gradom. Uručeni su i prigodni pokloni, poput košara s ajvarom i rakijom, a nezaobilazna je bila srpska pogača i sol. Iako je sve proteklo kako je planirano, ostaje pitanje koliko su odnosi u regiji danas bolji nego prije ovog susreta.

Zajednička sjednica vlada

Odlaskom Čovića, Izetbegovića i Ivanića u Beograd očito su zaliječene posljedice najnovije međudržavne i međunacionalne krize, ali ne i uzrok problema, a to je potpuno različito shvaćanje i tumačenje bliže povijesti ovih prostora. Kvalifikacija ratnog zločina u bsamo je jedno od pitanja u ovim odnosima koje ostaje nerazriješeno. Dodatno i neriješeni odnosi unutar BiH otežavaju pokušaje da se normalizira odnos Sarajeva i Beograda.

Najavljena zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH pokazat će jesu li dvije zemlje u stanju ostvariti pomak kada je u pitanju ekonomska suradnja i integracija u EU, ako već o prošlosti nema minimuma suglasnosti.

>>I na proslavi Oluje Vučić bi pokušao ispasti žrtva kao u Srebrenici

>>Za fijasko mimohoda nije kriv Vučić, nego hrvatske igre oko Oluje

Komentara 24

DU
Deleted user
23:57 22.07.2015.

Ima Vućić para, kada je toliko silikona napumpao u usnice

Avatar mason
mason
23:03 22.07.2015.

Hoce Vucic da gradi bratstvo i jedinstvo,pa da ih opet za jedno 20 godina pokolje.

Avatar Sunčica
Sunčica
22:58 22.07.2015.

nadajmo se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije