Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori 2016.

Clinton bolje stoji nego Obama prije 4 godine

clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
04.11.2016.
u 14:04

Šanse demokrata da preuzmu kontrolu nad Senatom povećale su se na čak 71 posto

Amerikanci su jučer malo odahnuli, napokon prva vijest u svim medijima nisu bili izbori i izborne kalkulacije, već jedan povijesni događaj vezan uz bejzbol. Činjenica da su Chicago Cubsi nakon 108 godina osvojili glavno natjecanje u tom sportu, World Series, pokazala se kao dobrodošao predah nakon nekoliko izuzetno žestokih predizbornih dana. No usporedo s utakmicom znalci su iščekivali i rezultate predizborne ankete za saveznu državu Wisconsin, i to ne bilo koje nego one koju radi pravni fakultet sveučilišta Maquette iz Wisconsina i koju svi drže najpouzdanijom i najtočnijom.

Izbornom stožeru Hillary Clinton ti su rezultati bili presudni zato što je upravo Wisconsin država koju Donald Trump mora osvojiti da bi uopće mogao računati na eventualnu pobjedu.

Bez značajnijih posljedica

Rezultati su oduševili izborni stožer Hillary Clinton i skinuli im veliki teret s leđa – u toj državi 46 posto birača podržava Clinton, a 40 posto Trumpa. Kandidat Libertarijanske stranke Gary Johnson dobio je četiri posto podrške birača, a kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein tri posto podrške. Kako je to jedno od prvih ozbiljnijih istraživanja čiji su rezultati objavljeni nakon skandala koji je izazvao direktor FBI-a, a obuhvaćalo je velikim dijelom i dane nakon toga događaja, njegovi rezultati iznimno su bitni. A pokazali su da je spomenuta afera donekle utjecala na popularnost demokratske predsjedničke kandidatkinje, no ni izdaleka dovoljno da bi joj narušila izglede za pobjedu. I u nekim drugim državama u kojima je predizborna situacija neizvjesna rezultati predizbornih anketa bili su vrlo slični, a u tri države ankete su pokazale da bi u njima Trump mogao pobijediti. No kada se sve to propusti kroz elektorsku matematiku, Trumpove su šanse za pobjedu minimalne.

On vodi u Nevadi sa šest posto prednosti i u Arizoni s pet posto, no Clinton polako preuzima Floridu, Sjevernu Karolinu i Pennsylvaniju, a u Ohiju, koji mnogi smatraju ključnim za pobjedu, ona vodi za pet postotnih poena. Trump bi osim u Wisconsinu morao pobijediti i u Ohiju, Pennsylvaniji i Sjevernoj Karolini da bi postao ukupni pobjednik na izborima. Florida je priča za sebe, razlika je vrlo mala, samo jedan do dva posto. U trenutku kada u izbornoj noći Florida objavi svoje rezultate i ako izbore u toj državi dobije Clinton, Trumpove šanse za pobjedu praktički će biti svedene na nulu.

Huffington Post, koji je uz pomoć stručnjaka razvio vlastiti model za predviđanje izbornih rezultata, jučer je objavio da Hillary Clinton trenutačno bolje stoji nego Barack Obama u istom razdoblju prije četiri godine uoči predsjedničkih izbora. Sadašnji predsjedik tada je na nacionalnoj razini bio svamo 1,5 posto ispred svoga protivnika Mitta Romneya, no šanse da dobije izbore bile su mu 91 posto. Njihova predviđanja ukazivala su na to da će on dobiti 332 elektorska glasa, a Romney 206. Izborni rezultati pokazali su da je ta prognoza bila potpuno točna. Taj isti model danas pokazuje da je Clinton na nacionalnoj razini šest postotnih poena ispred Trumpa i da ima 98 posto šanse za ukupnu pobjedu, i to s 341 osvojenim elektorskim glasom. Iako Huffington Post ostavlja mogućnost da su ovi izbori puno nepredvidljiviji od onih 2012. godine, naglašava kako su vrlo male šanse da demokrati izgube Bijelu kuću zato što Hillary Clinton već ima sigurna 302 elektorska glasa. No postoji i cijeli niz drugih procjena koje Clinton prognoziraju pobjedu, i to u rasponu od najmanje 272 pa sve do 339 elektorskih glasova.

Dva scenarija za Trumpa

Washington Post dao si je truda i koristeći interaktivnu elektorsku kartu pronašao je dva scenarija za pobjedu Donalda Trumpa te dva prema kojima bi rezultat mogao biti neodlučen.

No u oba scenarija po kojima Trump pobjeđuje on ne bi dobio više od 273 elektorska glasa, što je slaba pobjeda za koju nema pretjerano puno vjerojatnosti.

Iako su predsjednički izbori na međunarodnoj razini odvukli 99,9 posto pažnje, SAD s gotovo jednakom pozornosti promatra i izbore za Senat i Zastupnički dom. Još prije mjesec dana šanse demokrata da preuzmu kontrolu nad Senatom bile su manje od dvadeset posto. No stvari su se munjevito mijenjale pa su te šanse danas narasle na 71 posto, dok republikanci imaju samo šest posto šansi da zadrže kontrolu nad Senatom. Što se Zastupničkog doma tiče, većina predviđa da će republikanci ipak uspjeti zadržati kontrolu nad njim, no trendovi pokazuju da su birači, kako se izbori približavaju, sve skloniji demokratima. Tako je istraživanje koje su proveli Reuters i Ipsos pokazalo da bi za demokratskog kandidata za Kongres glasalo 44 posto, a za republikanskog 39 posto birača. Istraživanja koja je proveo Bloomberg također pokazuju gotovo iste rezultate.     

>> Trump ili Clinton? To 
je pitanje za milijardu dolara

>> Sve neizvjesnija utrka za Bijelu kuću, Trump vodi u novoj anketi

Komentara 8

MA
...Marsijanac
15:13 04.11.2016.

Pricate bajke . Klintonica kupuje sve od nasilnika pa do anketa ali ovaj puta to globalistima nece pomoci. Narod se probudio!

Avatar superhik74
superhik74
14:26 04.11.2016.

Tvorac i finacijer ISIL-a koju financiraju Saudijska Arabija i Katar (poznate "demokracije") na sve nacine pokusava ponistiti volju naroda I pokrasti izbore a to ukljucuje i ovaj oblik lazne propaganda gdje se lazno prikazuje stanje stvari. Ova stara kriminalka moze "pobjediti" jedino kradjjom glasova.

PR
Prekobrda
14:33 04.11.2016.

Koja farsa od demokracije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije