Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noam chomsky:

Chomsky: Naravno da je JNA priskočila u pomoć srpskoj manjini

Noam Chomsky
Screenshot: Vimeo
21.03.2013.
u 21:08

Chomsky drži kako je Njemačka priznala neovisnost Hrvatske "bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj".

Istaknuti američki lingvist, filozof, ljevičar intelektualac i politički aktivist, Noam Chomsky u intervjuu beogradskom Nedeljniku, na desetak stranica je obrazlagao svoje poglede na prilike u Srbiji, odnosu Srbije i Kosova koje će, tvrdi, Srbija morati priznati, kako EU, zapravo, ne želi Srbiju u svom članstvu, srbofobiji u Europi, a dotaknuo se i Hrvatske.

Chomsky drži kako je Njemačka priznala neovisnost Hrvatske "bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj".

- Naravno da je Jugoslavenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je njemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je donio taj ogromni sukob - kaže ovaj veliki kritičar američke i europske politike i upozorava kako je "Europa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost" te dodao kako "Europom vlada srbofobija".

- Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uvjetom da će vas Europa prihvatiti, što ni u kojem slučaju nije izvjesno. Znate, Europa je vrlo rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno - ocjenjuje Chomsky dodajući kako Srbija ne mora težiti EU "jer EU trenutno srlja u samoubilačkom smjeru, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice".

Chomsky nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine i drži kako je "bilo samo pitanje dana kada će Srbija popustiti" i priznati Kosovo.

- Postoji ta šablona, da će Zapad podupirati vlast, kakva god je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem 80-tih i 90-tih. Inicijativa Amerike usmjerena prema bivšoj Jugoslaviji i posebice Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški promatra kao prilično krucijalna regija. Dijelom zbog Europe, a dijelom zbog Bliskog istoka - tumači Chomsky. 

>> Muslimani u BiH pripremali su se za rat prije sukoba u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 44

AS
asi2013
21:41 21.03.2013.

I ovaj je pila naopako. Čitao sam njegove knjige i nisam se slagao sa njagovim nategnutim kritikama Amerike i Zapada, te kapitalizma uopće, ali u konteksu naklonosti prema svim drugima, teroristima i državama koje su neprijatelji Zapada. Naravno da on ima pravo u mnogim stvarima, ali vrh vrha čovječanstva je Zapad. Ali nimalo kritike za uvrnute sisteme i države, te mu je za sve kriv Zapad pa i mi koji njemu stremimo, pored svih strepnja koja gajimo, jer i na Zapadu ima dosta onih koji o nama misle kao on. Njemu je normalno da JNA brani srpski narod, kao da smo mi bili vojna sila, a Srbi jadni i nenaoružani. Nije da on to ne zna, nego to je dio njegova habitusa, pila naopako. Ni njegov narod do njega ne drži, a senzacionalizam njegova pera nalazi nekritične , koji ga tiskaju. Pogotovu kod Srba, gubitnika, pa i kod nas, među kojima se mnogi također smatraju gubitnicima, a narod im je dao ovu državu na pladnju.

YU
yututu
21:38 21.03.2013.

Naravno da je crveni chomsky YUgosrbofil i ideolog propalih režima komunističkog blagos.nja, nesuđenih "gospodara globusa i šire"

KO
kokokomo
21:43 21.03.2013.

Chomsky čini se nije pročitao "načertanje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije