Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREXIT ILI NE

Cameron upozorava: zemljaci, izlazak iz Europske unije znači više cijene u trgovinama

David Cameron
Foto: Reuters
22.05.2016.
u 13:07

Britanski premijer profilirao se kao vodeća figura u inicijativi za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji

Britanski premijer David Cameron upozorio je glasače u nedjelju da bi se mogli suočiti s većim računima u trgovinama odluči li zemlja na referendumu 23. lipnja napustiti Europsku uniju, navodeći mogući pad vrijednosti sterlinga. 

Cameron je vodeća figura u inicijativi za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji uoči referenduma, čiji će ishod imati dalekosežne posljedice za nacionalno gospodarstvo, njezinu ulogu u svjetskoj trgovini i njezin globalni diplomatski status.

Njegovi komentari označavaju zaokret u taktici kampanje  za ostanak: pritisak u smjeru toga da se razjasni izravna povezanost makroekonomskih rizika koji su dosad dominirali u raspravi o Brexitu i njegovu mogućem utjecaju na svakodnevni život Britanaca.

"Slabija valuta znači skuplji uvoz, što znači skuplja hrana i skuplji poslovni troškovi. I svi znamo gdje to završava: višim cijenama u trgovinama", napisao je Cameron u listu Sun.

Upozorenja stižu  iz vladinih analiza o kratkoročnom utjecaju koji bi britanski izlazak iz EU mogao imati na glasače.

On je kazao da bi cijena troškova hrane i pića za prosječnu obitelj tjedno porasla za gotovo 3 posto, odnosno 174,06 dolara na godinu, a da bi cijena odjeće i obuće mogla porasti za 5 posto.

Suparnička kampanja za ostanak Velike Britanije ne slaže se s tim analizama. "EU podiže cijene u našim supermarketima zbog svoje protekcionističke politike. To je u redu za velike poslovne divove no nije dobro za britanske obitelji", rekao je Matthew Elliot iz kampanje za napuštanje EU.

Šest od sedam anketa objavljenih prošli tjedan pokazuje da u Velikoj Britaniji vodi kampanja za ostanak zemlje u Europskoj uniji.     

>> Gotovo polovica Europljana želi glasovati o članstvu o EU

Komentara 8

KI
killthesnake
19:02 22.05.2016.

I pusička je strašila umirovljenike , ili Eu ili nema novaca za mirovine ! Nikada nije odgovarala na sudu niti je državno odvjetništvo postupilo po kaznenoj prijavi !

UN
unbekant
06:51 23.05.2016.

Ovaj saban strasi svoj narod s visim cjenama u trgovinama,pa kako objasniti da su u Svicarskim trgovinama duplo nize cjene u trgovinama nego u Engleskoj,a CH ni je u EU prciji........

DU
Deleted user
16:09 22.05.2016.

To je Cameronova taktika zastrašivanja glasača, on govori ono što mu ameri narede. Valjda je zaboravio da Engleska ima svoju funtu koja je jača od Eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije