Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Vučić: Najviše izbjeglica je bilo kod nas pa nismo kukali niti smo bilo što dobili

izbjeglice
Foto: Davor Javorvoić/PIXSELL
1/10
24.10.2015.
u 15:30

O nacrtu dokumenta koji je u subotu objavio njemački FAZ, europske zemlje trebale bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija

Bugarska, Srbija i Rumunjska kazale su u subotu da će zatvoriti svoje granice ako Njemačka ili neka druga zemlja učini isto kako bi zaustavila izbjeglice, te su upozorile da neće dopustiti da balkanska regija postane tampon zona.

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je odluku nakon sastanka sa svojim srbijanskim i rumunjskim kolegama u Sofiji, uoči nedjeljnog sastanka dijela čelnika EU-a u Bruxellesu.

- Naše tri zemlje su spremne, ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice, ne dopustiti da one postanu tampon zona. Bit ćemo spremni zatvoriti granice, rekao je Borisov novinarima.

Nakon sastanka oglasio se i sprski premijer Aleksandar Vučić:

- Najviše izbjeglica je bilo kod nas pa nismo kukali niti smo bilo što dobili. Pratit ćemo što rade europske zemlje pa ćemo onda donijeti odluku. Nije nam problem registrirati ih i napraviti veće prihvatne centre. Zajedno ćemo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon toga sastanka. Na novinarski upit što će Srbija napraviti ako po sporazumu o readmisiji izbjeglice budu vraćene Vučić kaže da takva rješenja nisu realna.

- To je nemoguće i da imamo kvote i da ih primimo. Što da radimo ako neće tu da ostanu? Kako da ih zadržimo? Netko mora donijeti cjelovito rješenje, ali ne može se sve slomiti na našim leđima. Mi imamo najveći teret, ali postoje stvari koje nismo u situaciji sprovesti u djelo i toga ćemo se držati, rekao je Vučić. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju izvanredni sastanak europskih vođa iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, te iz Makedonije i Srbije. Cilj mini-summita je dogovoriti "zajedničke operativne zaključke koji bi mogli biti odmah provedeni".

Po nacrtu dokumenta koji je u subotu objavio njemački FAZ, europske zemlje trebale bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, a to je jedan u nizu od 16 prijedloga o kojima će se u nedjelju razgovarati.

>> 'Uvjeren sam da EU neće prihvatiti da se izbjeglice mogu dopremati samo u dogovoru sa susjedima'

Komentara 47

Avatar d-ano
d-ano
14:39 24.10.2015.

u njemackoj sve vise izbjeglice bjezu iz prihvatnih smjestaja,....rasprsuju se sirom njemacke gdje oni zele a ne njemacka vlast,,,

Avatar ulomax
ulomax
13:50 24.10.2015.

ceka zoka kmer da drugi odrade njegov posao

NI
ninja72
14:34 24.10.2015.

Zoki tvoje " Hrvatska raste" ali sve radis da raste bez Hrvata i katolicanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije