Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPAD PROTIV ZAPADA

Blok Trump-May protiv Merkel-Hollande

Trump May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
28.01.2017.
u 15:38

Transatlantski tango zaplesali Donald Trump i Theresa May, a Francois Hollande i Angela Merkel na braniku Europske unije i njenih temeljnih vrijednosti

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u Sjedinjene Države i tako postala prvi strani politički lider koji je došao u posjet novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Pritisnuta teškoćama oko Brexita i time što joj Europa i sigurno neće olakšati izlazak iz EU, ona se okrenula Trumpu i Sjedinjenim Državama kao budućem strateškom partneru kako na političkom tako i na gospodarskom i trgovinskom planu.

Uoči susreta s Trumpom, May je održala govor na republikanskom skupu u Philadelphiji koji je iskoristila kako bi i predsjednika i njegovu stranku upozorila da se čuvaju Vladimira Putina. Ona je u osnovi kazala kako se SAD i Velika Britanija moraju udružiti i prema Moskvi nastupiti iz pozicije moći.

Enciklopedija podilaženja

– Ako ne uspijemo, to bi mogao biti sumrak zapadne civilizacije – naglasila je May i dodala kako su prošli dani kada je zapadni svijet želio preurediti svijet na svoju vlastitu sliku, a primjer za to bili su joj ratovi u Iraku i Afganistanu, ali i nesretna intervencija u Libiji za koju je odgovoran njen prethodnik David Cameron. May je pred republikancima izrazila nadu da će dvije nacije ponovno ujediniti snage i preuzeti odgovornost za vođenje današnjeg svijeta. Nije propustila prokomentirati i Trumpovu pobjedu na izborima rekavši da je do nje došao usprkos tome što u njega nitko nije vjerovao i da ta pobjeda nije imala potporu političkog establišmenta, već se temelji na nadama i željama radničke klase. Naglasila je i to da svijet u ovome trenutku prolazi kroz razdoblje velikih promjena te da ona vidi upravo svoju zemlju i Sjedinjene Države kao jake lidere koji svijet mogu voditi u teškim vremenima.

Premijerkin govor moglo bi se opisati kao svojevrsna enciklopediju podilaženja Donaldu Trumpu i republikancima i veličanje dostignuća svoje vlastite zemlje. Ona si je zaista dala truda da uvjeri i predsjednika i njegovu stranku da su njihove zemlje bogomdani partneri koji će svijet izvući iz teškoća i neizvjesnosti.

– Bolja budućnost nam je nadohvat ruke, izgradit ćemo je zajednički – zaključila je Theresa May.

Dok su se u Washingtonu pripremali pregovori o novom partnerstvu koje će spasiti svijet, u Berlinu su se susreli francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel što su mnogi komentatori nazvali stvaranjem nove europske osovine suprotstavljene onoj između Washingtona i Londona. Glavne teme bile su porast populizma diljem Europe i politika novoga američkog predsjednika s osobitim naglaskom na njegovu najavu da će se SAD povući iz svih sporazuma o slobodnoj trgovini.

– Europa je suočena s velikim unutarnjim i vanjskim izazovima koje možemo savladati samo ako budemo radili zajedno. Potrebna nam je jasna zajednička posvećenost EU, onome što smo već postigli i vrijednostima liberalizma i demokracije iza kojih stojimo – kazala je Merkel. Njen sugovornik Hollande izrazio je osobitu zabrinutost zbog vala populizma koji on vidi kao glavnu prijetnju integritetu Europske unije.

– Trebamo biti iskreni, ono što Europi prijeti ne dolazi samo izvana nego i iz nje same. Radi se o porastu ekstremizama koji koriste vanjske faktora da bi izazvali unutarnje poremećaje – kazao je Hollande.

Spremno ukidanje sankcija

Do ovoga susreta došlo je samo dan uoči najavljenog telefonskog razgovora između Angele Merkel i Donalda Trumpa. Prema nekim neimenovanim izvorima bliskim njemačkoj kancelarki, glavne teme ovoga razgovora bit će vezane uz Rusiju.

Kako neki američki mediji tvrde da bi Trump danas mogao potpisati naredbu o ukidanju sankcija Rusiji, još je neizvjesno hoće li htjeti diskutirati o tome s Merkel. No njemački izvori tvrde da su potpuno sigurni da Europska unija neće slijediti Trumpa i SAD i kako neće ukinuti sankcije Moskvi zbog njene vojne intervencije u Ukrajini i aneksije Krima. EU će očito ustrajati na sankcijama protiv Rusije sve dok ne bude proveden sporazum iz Minska. No Merkel i Hollande mogli bi u ovome procesu ostati bez potpore Washingtona.

Njemačka je jučer pozvala Europsku uniju da ubrzano pregovara oko sporazuma o slobodnoj trgovini s više uglavnom azijskih zemalja i da se na taj način suprotstave protekcionizmu koji zastupa američki predsjednik Donald Trump. Riječa je o dokumnetu koji je u Bruxelles odaslan iz Berlina, u kojem se također navodi da ono što čine Trump i britanska premijerka Theresa May predstavlja veliki rizik za svjetsko gospodarstvo. 

Komentara 1

OZ
ozzy52
17:57 28.01.2017.

Očito, da se 'savez' USA i UK,stvorio samo zbog slabljenja EU, u gospodarskom i geo-strateškom smislu i 'kurvinski',ostaviti EU, da se sama snalazi, kako je god moguće.Mislim da je, najpametnije 'igrati' istu 'priču' : Oslabiti sankcije prema Rusiji (od kojih, najviše gubi EU),a kako se obraniti od moguće Ruske vojne premoći, stvarno neznam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije