Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogo povjerljivo

Berlin: Erdoğan pomaže islamističke teroriste

merkel i erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.08.2016.
u 06:30

Njemačka obavještajna služba (BND): Turska se nakon izbora 2011. razvila u platformu za djelovanje islamističkih skupina

“Njemačka vlada gleda na Tursku kao na platformu za podršku islamističkim i terorističkim skupinama s Bliskog istoka”, objavila je jučer njemačka javna TV postaja ARD.

“Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem istoku već je više godina smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Recep Tayyip Erdoğan svjesno podržava”, piše između ostalog u dokumentu savezne vlade u Berlinu temeljene na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).

“Kao posljedica postupne islamizacije turske unutarnje i vanjske politike, posebice nakon izbora 2011., Turska se razvila u platformu za djelovanje islamističkih skupina na Bliskom i Srednjem istoku”, stoji u vladinu strogo povjerljivom dokumentu.

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog “osjetljivosti sadržaja” i izuzetno napetih odnosa između Njemačke i Turske posljednjih mjeseci te zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdoğana, posebice nakon pokušaja vojnog udara, jer je Erdoğan despotski krenuo u obračun sa svim neistomišljenicima.

Naime, javna je tajna da su turski predsjednik Erdoğan i njegova stranka AKP sljedbenici ideologije Muslimanskog bratstva, što dokazuju brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskoj Muslimanskoj braći, kao i palestinskoj militantnoj skupini Hamasu, ali i brojnim oružanim islamističkim skupinama u Siriji.

Zanimljivo je da njemačka vlada u tom dokumentu prvi put vlast predsjednika Erdoğana izravno dovodi u blisku vezu s terorističkom organizacijom poput Hamasa koji se u Europskoj uniji kao takav vodi od 2003.

U međuvremenu, Erdoğan nastavlja s čistkama – policija je upala u 44 tvrtke u Istanbulu s nalozima za uhićenje 120 direktora u sklopu istrage o pokušaju puča. Tvrtke su optužene za financiranje pokreta klerika Fethullaha Gülena.

Nakon neuspjela puča, pritvoreno je više od 35.000 ljudi, a više od 60.000 otpušteno je iz javnih ustanova i poduzeća.     

>> Otkrivene sobe u kojima je Islamska država lancima udarala žene jer nisu pokrile lice

Komentara 12

GV
golub Vaso
06:40 17.08.2016.

pametni ljudi to znaju godinama, a sad kad vam erdogan nije po volji Buzina objavljujete ovcama velike istine

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:22 17.08.2016.

Spektakularno otkriće tople vode!

Avatar NeNormalan
NeNormalan
08:30 17.08.2016.

Očito i nama treba jedan puč, pa da pritvorimo 35.000 i otpustimo više od 60.000 iz javnih ustanova i poduzeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije