Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za vlast

Beograd će sada smirivati Dodika, a SAD i EU Sarajevo

milorad dodik
Foto: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
12.12.2015.
u 16:00

Prekid suradnje RS s institucijama BiH Dodik naziva odgovorom na provokaciju, a Sarajevo pokušajem državnog udara

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske potvrdile su svoju odluku o prekidu svake suradnje s državnim sudom i tužiteljstvom te Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA). Iako predsjednik RS Milorad Dodik i entitetske institucije tvrde da je to samo odgovor na „provokaciju", odnosno nenajavljeni upad SIPA-e u lokalnu policijsku postaju u Bosanskom Novom, gdje je izuzeta dokumentacija o ratnim zločinima, u Sarajevu se tvrdi kako je riječ o pokušaju državnog udara.

Službe ne surađuju

Zapravo, riječ je o svojevrsnoj kulminaciji višemjesečnih tenzija između Dodika i bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu, ali i konstantnog sukoba između Dodika i skupine srpskih stranaka koje sudjeluju u vlasti na razini države BiH. Dodik već dulje vrijeme napada Sud i Tužiteljstvo BiH optužujući ih da su instrument u rukama stranaca i bošnjačkih političara, a posebno im zamjera neučinkovitost u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima. Tvrdi i da su kao institucije uspostavljeni protuustavno jer je Daytonski sporazum, osim Ustavnog suda, cijelo pravosuđe prepustio entitetima. Narodna skupština RS, u kojoj Dodik ima većinu, najavila je i održavanje referenduma o statusu državnih pravosudnih institucija, a nakon što je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio i entitetski zakon o blagdanima, vlasti u Banjoj Luci zaprijetile su da više neće poštovati ni odluke te sudske institucije. Upad SIPA-e u policijsku postaju u Bosanskom Novom bio je povod i za prekid svake suradnje s tom policijskom agencijom, a MUP-u RS je naređeno da ubuduće spriječi bilo kakav ulazak SIPA-e u entitetske institucije. To je u Sarajevu protumačeno kao poziv na sukob policijskih agencija, a mnogi bošnjački političari zatražili su reakciju visokog predstavnika Valentina Inzka. Realno, bilo kakav oružani sukob malo je vjerojatan, ali je očito da se situacija u BiH komplicira. Već ima najava da će srbijanski premijer Aleksandar Vučić pokušati utjecati na Dodika da reterira u svojim stavovima, kao i da će američki i europski dužnosnici zatražiti od bošnjačke politike da ne dolijeva ulje na vatru i ne dovodi u pitanje autonomiju RS.

Nove istrage o korupciji

Barem privremeni izlaz iz ove situacije mogao bi se tražiti sastancima državnih i entitetskih institucija kako bi se uspostavila bolja koordinacija. Sve bi se moglo dodatno zakomplicirati ako se ostvare najave o istragama korupcijskih afera Milorada Dodika i njegovih suradnika, koje se navodno pripremaju u Sarajevu. No, međunarodna zajednica, a prije svih SAD i EU, vjerojatno neće dopustiti potpunu destabilizaciju BiH u trenutku kada je zemlja konačno počela provoditi proeuropske reforme i kada je suočena sa velikim sigurnosnim izazovima, poput jačanja vehabijskog pokreta. Diplomatski pritisak je, ipak, mnogo izgledniji od korištenja ovlasti visokog predstavnika i smjene domaćih političara.

>> Sud BiH upozorava RS da krši ustav i zakone, Dodik ublažava retoriku

Komentara 16

Avatar Prosenjak
Prosenjak
19:18 12.12.2015.

Što bude jače trvenje između Rusije i Turske, to će veće biti trvenje između Srba i Muslimana u BiH.

ČA
čarapan
17:52 12.12.2015.

Sve dok ih drugi budu smirivali nikad u bosni nece mira i reda biti.Dok se tamo ne sloze Srbi,Hrvati i Bosnjaci mira NEMA a da hoce pet dana bi im bilo mnogo da rese problem

GV
golub Vaso
01:35 13.12.2015.

stvara veliku srbiju uz pomoć zap. hercegovačkih hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije