Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUSLIMANI RAZOČARANI

Austrijski model islama: Nema više financiranja džamija i medresa iz Turske i S. Arabije

Muslimani
Foto: ilustracija
26.02.2015.
u 15:27

Kur'an će se sada moći tumačiti samo na njemačkom jeziku

Austrijski parlament izglasao je jučer dugo najavljivani "Zakonu o islamu" kojim se reguliraju i uvjeti rada džamija i medresa na području ove zemlje. Zakon je odmah podigao i golemu buru nezadovoljstva ne samo među tamošnjim muslimanima nego i u Turskoj.

– Ovaj zakon vraća Austriju 100 godina unatrag – ljutito su poručili političari iz Ankare. I doista, zakon jest povratak više od 100 godina unatrag. Naime, novim zakonom, koji je zapravo nadogradnja pravilnika koji je još 1912. potpisao austrougarski car Franjo Josip nakon aneksije BiH, zabranjuje se financiranje iz inozemstva džamija, propovjednika i islamskih škola, a sva će nastava, uključujući i tumačenja Kur'ana, biti održavana na njemačkom jeziku.

Kontrola džihadista

Jasno se definira i kako su državni zakoni iznad svih vjerskih propisa.

Imajući na umu da veliku većinu islamskih institucija u Austriji, od džamija do medresa, financiraju Turska i Saudijska Arabija, jasno je da će dio njih zatvoriti vrata, a predavači napustiti zemlju. Inače, muslimanska je zajednica najbrže rastuća vjerska zajednica u Austriji, a danas se 600 tisuća građana Austrije izjašnjava muslimanima, dok ih je prije samo 14 godina, 2001., bilo gotovo upola manje, oko 338 tisuća.

Iako se to nigdje ne spominje, prilično je jasno da je austrijski parlament donio ovaj zakon, između ostalog, i kako bi se lakše nadzirali pozivi u džihad u Siriji. Naime, u posljednjih nekoliko godina na ratišta u Siriji i Iraku iz Austrije je otišlo 200 islamista.

Inicijator novoga "Zakona o islamu" je ministar za integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz.

"Naš cilj je vrlo jasan. Mi želimo zakonsku pravnu sigurnost za muslimane, ali s druge strane, također želimo stvoriti mogućnost da se razvija islam s austrijskim likom, slobodan od utjecaja i tutorstva iz inozemstva", poručio je ministar Kurz.

Plaćeni blagdani

Istini za volju, novi zakon o islamu sada muslimanima otvara i neke pogodnosti koje dosad nisu imali. Tako muslimani sada imaju zakonsko pravo na plaćene slobodne dane tijekom svojih vjerskih praznika, dok austrijski vojnici muslimanske vjeroispovijesti sada imaju pravo na halal prehranu u vojarnama. Prehranu u skladu s religijom imat će i pacijenti u austrijskim bolnicama.

Novi austrijski zakon vrlo će vjerojatno poslužiti i kao novi model zakona koji će zemlje EU uskoro početi donositi. Promjenu zakonske regulative po uzoru na Austriju već su najavile Njemačka, Velika Britanija, Francuska – zemlje s brojnom muslimanskom zajednicom, ali i velikim brojem svojih građana koji su otišli u Siriju kako bi se borili na strani ISIL-a.

Novi zakon s jedne je strane restriktivan, s druge donosi određene olakšice muslimanima koji žive u Austriji, no muslimani koji tamo žive već tvrde da su degradirani u građane drugog reda.

>> Danci su u krvi shvatili da se džihadisti ne mogu izliječiti

>> 'Onima koji odlaze ubijati u bijeli svijet, treba oduzeti državljanstvo BiH'

Komentara 99

DU
Deleted user
15:30 26.02.2015.

svaka čast austrijanci...

Avatar Trpimir
Trpimir
15:46 26.02.2015.

E pazi ovo: muslimani razocarani!.. Ma zamisli! Nadajmo se da ce vrlo brzo i ostatak EU usvojiti ovaj model!

DU
Deleted user
15:43 26.02.2015.

Hitno prepisati zakon u EU zakonodavstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije