Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcije Rusiji

Austrijski institut: EU riskira 100 milijardi eura i gubitak 2 milijuna radnih mjesta

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
19.06.2015.
u 09:46

Austrijski stručnjaci kažu da se ranije takav scenarij smatrao "pesimističnim", ali da je sada sve bliže svome ostvarenju

Europska unija riskira štetu od 100 milijardi eura i gubitak 2 milijuna radnih mjesta zbog sankcija Rusiji, piše Die Welt pozivajući se na podatke Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

Austrijski stručnjaci kažu da se prije takav scenarij smatrao "pesimističnim", ali da je sada sve bliže svome ostvarenju.

Najveća šteta za Njemačku

Stručnjaci smatraju da će najviše štete od sankcija imati Njemačka, čiju su štetu procijenili na 27 milijardi eura.

Među državama koje su, također, ozbiljno oštećene politikom prema Rusiji navedene su Poljska, Italija, Španjolska, Francuska i Estonija.

>>Nastavi li EU sa sankcijama, Rusija će proširiti popis hrane zabranjene za uvoz

>>'Rusija će nuklearnom arsenalu dodati više od 40 novih interkontinentalnih balističkih projektila'

Komentara 65

Avatar nekakav
nekakav
12:23 19.06.2015.

znaju austrijanci jako dobro o čemu govore, pišu. oni nisu takvi lajavci kao englezi koji se skrivaju preko mora. austrijanci su i u ovo krizno doba s rusima sklopili par finih ugovora. oni znaju da je nacionalni interes iznad interesaesa eu komisije i nenarodnih eu zastupnika. šefovi eu ne shvaćaju da im se ruše temelji, oni koji ih financiraju. merkelica je nespobna shvatiti što dolazi za godinu dvije, i živi na račun rezova koje je schroeder napravio pred 12 godina. ona nije ništa značajnog, samo iskorištava tuđi rad. rusija se okrenula istoku i južnoj americi. rusko tržište je specifično, kad te jednom s njega izbace, nemaš šanse vratiti se tamo na laki način, samo otvoriti butigu. rusija ima nafte i plina, minerala, metala, ima i industriju (obama bi se začudio!). više od pola prihoda im nosi proizvodnja, a nafta i plin su ispod 45%. i dalje puno, ali... nitko ne veli da je australija zaostala, jer joj mineralne sirovine nose većinu prihoda, jel tako? ovih 100 mlrd je malo u odnosu na ono što se gubi dugoročno. rusija od kupca postaje prodavač. očito je to trenutak kojeg amerika nije mogla samo tako dopustiti. pa je izazivanjem krize u ukrajini ruse usporila, al za 2-3 godine se budu vratili na stare staze. tko ih tu može zaustaviti? s manjim cijenama nafte manja je i cijena benzina, a s njime i prihodi proračuna eu država. što znači da nema više izdatnih potpora s državne razine, nego kljaštrenje proračuna. sve u svemu, rusija je odavno namirisala opasnost, i prikladno se pripremila, što oružjem, što deviznim rezervama. i bude preživjela i ovaj treći globalni napad u svojoj povijesti. zapad nikako da shvati rusku snagu, koja je u veličini. kao što amerika nikog ne napada s malo oružja i postrojbi, već je višestruko brojnija. u borbi jedan na jedan amerikanac u pravilu gubi. jer je rođeni luzer. vijetnam, zaljev svinja, somalija, irak, afganistan, sve teški porazi. srbi im tehnikom starom 50 godina srušili f-117, koji nakon toga više nikog ne napada. kakvu to premoć ima amerika, kad rusi sa starim avionom blokiraju najmoderniji brod amerikanaca? radije se zapitajte što bi bilo kad bi bilo, i da se zbilja ruse natjera na reakciju. gruzija je pala u tri dana. bez potrebe uništavanja satelita.

OP
opančar
09:57 19.06.2015.

ništa čudno kad se već sad zna da zemlje BRIKSA kontroliraju 75% svjetskog kapitala, još kad 01.01.16., izbace dolar kao sredstvo plaćanja, ameri su na koljenima, a neznam kako će eu proći.

KI
kimi
12:17 19.06.2015.

Videli smo podatak šta EU reskira i gubi ali hajde sada da vidimo koliko i šta gube Ameri kao glavni inicijatori jedne od najvećih kriza u Evropi. Apsolutno ništa još će i da zarade na prodaji oružja. Dok je ovaca biće i čobana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije