Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži kompromis srbije i kosova

Užičko kolo za Angelu Merkel

angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.07.2015.
u 07:30

– Dolazak Angele Merkel veliki je dan za Srbiju i veliki dan za mene osobno – kazao je Vučić, koji je Angeli Merkel priredio svečani doček

Nacrt rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija srušila je jučer Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a. Velika Britanija i SAD preksinoć su Ruskoj Federaciji uputili novu, sedmu verziju rezolucije o Srebrenici u kojoj se ublažava stav UN-a prema Srbiji i genocidu nad Bošnjacima. Deset glasova “za”, jedan glas “protiv” i četiri suzdržana glasa (Kina, Nigerija, Angola i Venezuela) ishod je glasovanja. Protiv je bila Rusija pa rezolucija nije mogla biti usvojena.

– Ruski veto slama srca žrtava genocida. Poricanje genocida je prepreka za pomirenje – rekla je nakon glasanja američka veleposlanica pri Vijeću sigurnosti UN-a Samantha Power. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da britanski prijedlog rezolucije “nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod, a takav pristup je politički motiviran, nije legitiman i ne služi napretku u BiH”.

Povukli crvenu liniju

– Genocid se dogodio u Srebrenici! Zamislite samo da ste majka nekog od osam tisuća ubijenih? Rusija je danas povukla crvenu liniju i odbila priznati da se u Srebrenici dogodio genocid. Neke zemlje su bile suzdržane, da li ćemo negirati da se dogodio i holokaust? – upitala je veleposlanica S. Power.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na vijest iz New Yorka zahvalio je Moskvi.

– Danas je veliki dan za Srbiju, a Rusija je pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj – izjavio je predsjednik Tomislav Nikolić.

– Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemiziraju Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucjene i ultimatume. Zato što su odoljeli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskopmpromisno poštuju istinu i pravdu – poručio je predsjednik Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ići u Srebrenicu 11. srpnja, na komemoraciju za 20. obljetnicu pokolja.Ta odluka objavljena je dan uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu. Kancelarka Merkel sinoć je iz Tirane krenula u dvodnevni posjet Beogradu.

– Tirana je napravila značajan napredak u odnosima sa zemljama regije, osobito posjetom premijera Srbije Vučića Albaniji i Rame Beograduu – kazala je Merkel.

Za najmoćniju ženu svijeta Angelu Merkel premijer Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred Palače Srbija. – Dolazak Angele Merkel veliki je dan za Srbiju i veliki dan za mene osobno – kazao je Vučić.

U vili “Bokeljki” na Dedinju planirana je večera. Angelu Merkel očekivalo je osam srpskih folklornih grupa, koje su joj trebale predstavile narodne nošnje i tradicionalna kola iz Srbije. Po nalogu premijera, trebala su se služiti samo srpska hrana i pića.

Kancelarka je najavila radni doručak s predstavnicima nevladinog sektora – Milanom Antonijevićem iz Ureda pravnika za ljudska prava, Majom Bobić iz Europskog pokreta u Srbiji i Majom Stojanović iz Građanske inicijative.

Danas je planirano da će s kancelarkom Merkel razgovarati i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Njemačke investicije

Prema Vučićevim riječima, tijekom posjeta Angele Merkel Srbiji Njemačka će, prije svega, inzistirati “na onome što je njezina agenda, a to je nastavak dijaloga s Albancima u Bruxellesu i postizanje sporazuma o pitanjima koje je Njemačka postavila”.

Kancelarka je pak poručila da očekuje kompromis i od Srbije i od Kosova.

Podsjetimo, Njemačka se zalaže da Srbija prizna neovisnost Kosova i to je najveća prepreka u nastavku pregovora o ulasku Srbije u Europsku uniju.

Posjet kancelarke bit će, kako se očekuje, u znaku podrške europskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uvjeta, a Vučić je najavio da će biti potpisan dodatni memorandum ili ugovor s njemačkim koncernom Continental o otvaranju novog pogona u Srbiji.

Nakon Tirane i Beograda kancelarka Merkel zaputit će se danas u jednodnevni posjet Sarajevu.

>>Merkel izvlači Srbiju i BiH iz Putinova zagrljaja

>>Imamo detaljno pripremljen scenarij za Grexit ako Tsipras do petka ujutro ne popusti

Komentara 36

DR
drazamihajlo
18:43 09.07.2015.

Ne svidja nam se Angela merkel jer je u srbiju svratila iz Albanije tamo je prvo bila a od Albanije svratila u Srbiji. a srbija je barem 50 km blize njemackoj od Albanije

Avatar comparator
comparator
08:19 09.07.2015.

Srbija jednostavno nije dostojna postati državom Evrope i sve ovo prenavljanje teško može dati neki napredak.

Avatar comparator
comparator
08:20 09.07.2015.

Uzaludan trud Angele Merkel !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije