Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Parizu

Merkel i Hollande poručili Putinu: Gađajte samo Islamsku državu

Merklel Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
02.10.2015.
u 21:56

Hollande je Putinu napomenuo da je od ruskih napada samo jedan bio protiv Islamske države

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande danas su u Parizu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kritizirali zračne napade Rusije u Siriji, prenosi WSJ. Angela Merkel i Hollande na odvojenim su mu sastancima rekli da bi zračni napadi trebali biti usmjereni samo protiv Islamske države, a ne i protiv ostalih skupina koje se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Podsjetimo, sirijska oporba i Zapad navode kako Rusi u Siriji udaraju i na druge skupine osim Islamske države, što vide kao pokušaj zadržavanja Assada na vlasti. Rusija te optužbe odbacuje.

- Rekli smo vrlo jasno da je Daesh neprijatelj protiv kojeg se treba boriti - rekla je Angela Merkel, koristeći arapsko ime za Islamsku državu.

Hollande je rekao kako je Putinu napomenuo da je od ruskih napada samo jedan bio protiv Islamske države.

- Drugi su bili u sektorima pod nadzorom oporbe - rekao je Hollande.

Nakon njihovih sastanaka održan je zajednički sastanak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o situaciji na istoku Ukrajine.

SAD, Velika Britanija, Turska i druge zemlje članice američke koalicije protiv Islamske države u priopćenju su pozvali Rusiju da prekine zračne napade za koje tvrde da udaraju na sirijsku oporbu i civile dodajući da će time samo dovesti do još vie ekstremizma i radikalizacije.

- Pozivamo Rusku Federaciju da odmah zaustavi napade na sirijsku oporbu i civile i usredotoči se na borbu protiv ISIL-a - stoji u priopćenju.

Aleksej Puškov, šef odbora za vanjske poslove ruskog parlamenta, rekao je da bi zračni napadi mogli trajati tri do četiri mjeseca. Dodao je da se SAD samo pretvarao da bombardira Islamsku državu te je obećao da će Rusija biti puno učinkovitija.

Sirijska promatračnica za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji objavila je da su Rusi pogodili kamp za obuku i zakamufliranu komandnu točku blizu sjedišta Islamske države, Raqqe, pri čemu je ubijeno 12 boraca ISIL-a, prenosi BBC. Radijski i komunikacijski toranj oporbene Slobodne sirijske vojske pogođeni su u ruskom napadu u Aleppu. Međutim, sirijski izvori suprotno ranijim vijestima kažu da nisu oštećeni.

>> Rusija objavila snimke: Uništili smo zapovjedni centar ISIL-a i kamp za obuku

>> Obamina strategija u Iraku, Siriji i Afganistanu se raspala! Na redu je Putin!

Komentara 116

MR
mrkoje
22:56 02.10.2015.

izgleda da srbi masovno podrzavaju rusiju,a znaju nato i zbog cega, znaju to i gruzijci i ukrajinci,poljaci ali i hrvati

DU
Deleted user
23:07 02.10.2015.

Sarkozy je uništio Libiju, a ovaj klaun bi ga htio imitirati u Siriji i sad bi oni trebali nekome držali lekcije ahahaha

Avatar superhik74
superhik74
23:29 02.10.2015.

Ha, ha, ha...tzv. zapad je u totalnoj panici, jer im se teroristicka tvorevina stvorena za rusenje jos jednog rezima raspada pred njihovim ocima. Samo bauljajte, kao da vas itko slusa. Svaka vojska ime svoju komandnu strukturu a Merkel i Hollande ne spadaju u Rusku komandnu strukturu. Psi laju a karavane prolaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije