Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNA TOČKA

Američki katolik milijarder napao Papu zbog kritiziranja bogatih

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.12.2013.
u 15:55

Ken Langone tvrdi da je zbog Papinih izjava ugroženo prikupljanje 180 milijuna dolara za restauraciju Katedrale sv. Patrika u New Yorku

Papa Franjo poznat je po zauzimanju za siromašne i kritičnim komentarima o kapitalizmu. Time je pridobio simpatije mnogih, no postoje i oni kojima se takva retorika ne sviđa, čak i među vjernicima. Među njima je američki milijarder Ken Langone, inače katolik, osnivač uspješnog lanca trgovina Home Depot.

Langone je za CNBC rekao da je zbog Papinih izjava ugroženo prikupljanje 180 milijuna dolara za restauraciju Katedrale sv. Patrika u New Yorku, koje je on sam pokrenuo. Naime, tvrdi Langone, jedan potencijalni donator višemilijunskog iznosa zabrinut je što je Franjo tržišna gospodarstva nazvao isključivima i pozvao bogate da više daju siromašnima.

Langone tvrdi da je o tome razgovarao i s newyorškim nadbiskupom Timothyjem Dolanom.

– Rekao sam kardinalu, "uzoriti, ovo je još jedna zapreka s kojom se, nadam se, nećemo morati suočiti. Morate biti oprezni s generalizacijama. Bogataši u jednoj zemlji ne ponašaju se kao bogataši u drugoj" – rekao je Langone. Također je naglasio kako su bogati Amerikanci među najvećim donatorima na svijetu.

Dolan je rekao kako je Langoneu zahvalio na primjedbama, no također mu je poručio kako je pogrešno razumio Papinu poruku.

– Papa voli siromašne, ali također voli i bogate ljude – rekao mu je Dolan. Ni Dolan ni Langone nisu otkrili ime spornog donatora.

Komentara 50

Avatar povjesnicar
povjesnicar
10:34 01.01.2014.

Bitno da si ti nama živ i zdrav

Avatar Naravno
Naravno
17:42 31.12.2013.

@Samantha a šta tek reći kada se "blagostanje" stekne oduzimanjem nečijeg života?

CA
campa
22:40 31.12.2013.

Irani Zar sam ja igdje spomenuo da kapitalizam kao sistem nije dobar.Govorio sam o vrsti kapitalizma libaralne orjentacije koji ne vidi čovjeka nego vlasnici teže samo profit i nije ih briga koriko leševa pregazili da bi ga ostvarili.Govorim o moraluu u poslovanju i o pravo na život i ostalih .Liberalni kapitalizam je beščutan i nemoralan (pa zar ne vidimo ponašanje velikih multinacionalnih kompanija ,ne prežu ni do ratnih operacija)Najlakše je po tvom sve što kritički ukazuje na slabosti proglasiti komunističkim.Zar komunisti nisu imali istu rfetoriku sve što se ne uklapa u njihova viđenja proglašavaju imperjalizmom i kapitalističkom opasnošću.Po mom svačanju liberalni kapitalizam je u svom djelovanju najbliži fašizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije