Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGRAĐENA EUROPA

Ako svi podignu zidove – ostaje rumunjska ruta

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
21.10.2015.
u 11:30

Najlakši put za izbjeglice do Njemačke je preko Horgoša i Mađarske

        Svakodnevnim eskaliranjem izbjegličke krize sve se češće mogu čuti neslužbene najave da će i Hrvatska uskoro početi podizati ogradu na granici prema Srbiji.

Izbjeći Karpate

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zasad odbija takav scenarij ističući da se primjenjuju aktualni planovi, ali i napominje da u zaštiti hrvatskih interesa nijedna opcija nije isključena.Ako Njemačka i Austrija u bilo kojem trenutku blokiraju ulazak izbjeglica, to će automatski značiti da će i Hrvatska zatvoriti granice i vjerojatno početi podizati ogradu prema Srbiji.

U tom bi slučaju izbjeglički val morao biti skrenut na drugu stranu, vjerojatno prema Rumunjskoj, odakle bi se potom izbjeglice prebacivali prema Mađarskoj i zemljama zapadne Europe. To bi značilo duži put za izbjeglice, ali i jedini prema njihovim željenim odredištima

.– Nemam takvih spoznaja – odgovorio je Ostojić na pitanje zna li nešto o mogućem skretanju izbjegličke rute preko Rumunjske.Međutim, da je moguće otvaranje izbjegličke rute preko Rumunjske moglo se čuti i od mađarskih dužnosnika još ljetos kada je Mađarska počela podizati žičanu ogradu na granici sa Srbijom. Naime, tada su se čule i najave da će ograda biti podignuta i prema Rumunjskoj, upravo zbog straha da izbjeglice ne počnu dolaziti i sa te strane.

Izbjeglice bi u tom slučaju na proputovanju kroz Srbiju prolazili kroz Beograd i potom u Vojvodini bili skretani prema Vršcu, Kikindi, Beloj Crkvi ili pak Zrenjaninu te ulazili u Rumunjsku. Svi su ti gradovi u neposrednoj blizini rumunjske granice, a što je izbjeglicama veoma važno, izbjegli bi planinski masiv Karpate preko kojih bi im put bio znatno otežan. Najlakši put bi im bio preko Kikinde gdje bi potom kroz Rumunjsku imali do Mađarske samo nekoliko desetaka kilometara da prijeđu granicu.

To bi i rumunjskoj strani bila najbolja opcija jer bi im olakšala transport, smanjila troškove ali bi izbjegli i prolazak kroz Temišvar, jedan od najvećih rumunjskih gradova. U Mađarsku bi ulazili kod gradića Kiszombora a organizacija njihova daljeg transporta prema zemljama EU ovisila bi o mađarskoj strani.

Neće dugo čekati

Na reakciju Mađarske vjerojatno se pritom ne bi dugo čekalo, ali ostaje otvoreno pitanje bi li se Mađarska odlučila na dizanje ograde i prema Rumunjskoj. Podsjećamo da su počeli dizati ogradu i prema Sloveniji, ali su poslije prosvjedne note Ljubljane stali s radovima.

– Najlakši put za izbjeglice do njihova željenoga odredišta je onaj preko Horgoša i Mađarske. Sve drugo su zaobilazni putevi koji dodatno muče i opterećuju sve te ljude među kojima je i puno žena i djece. Nakon zaobilaznih ruta i svega ovoga što se radi, postavlja se pitanje tko će biti odgovoran kada dođe do prve smrti nekoga od izbjeglica – rekao je Ostojić, prozivajući Mađarsku zbog sprečavanja prolaza izbjeglica a Srbiju zbog organiziranja transporta svih izbjeglica isključivo preko Hrvatske.     

>> Rijeka izbjeglica stiže u Opatovac, još tisuće čekaju ulazak u Hrvatsku

Komentara 27

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
11:41 21.10.2015.

Preko Mađarske nema šanse da prolaze. Oni su se pokazali kao ozbiljna država u kojoj se na zakon nemože privremeno zažmiriti da bi bili "humani" prema ekonomskim migrantima.

Avatar mihavg
mihavg
11:44 21.10.2015.

Mislim da je vrijeme da ih mediji prestanu zvati izbjeglicama.

HR
hromcan
11:57 21.10.2015.

Mađari su pokazali da štite to što tj. da znaju zaštititi katolićanstvo, nemaju premjera antikrista kao mi. A nemaju ni pola vlade Rumuna npr. kao što mi imamo pola vlade Srba, a njima koji su usput rečeno i prevagnuli se živo fučka za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije