Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Suci sami sebe 'osudili' na doživotnu sinekuru

branko hrvatin,paul vandoren
Robert Anić/PIXSELL
06.10.2012. u 12:00

U izvješću Europske komisije opet se ističe problem gomile neriješenih slučajeva na sudovima, neuspješnog procesuiranja ratnih zločina, a traži se i napredak u proceduri izbora i imenovanja sudaca i tužitelja

Nema ničeg spektakularnog u izvješću o monitoringu Europske komisije nad Hrvatskom. Prevladavajući su pozitivni tonovi uz nekoliko opaski o neriješenim problemima. Ispunjavanju se formalnosti do sredine iduće godine kada će Hrvatska ući u EU. Ipak, strahovito živcira što se od samog početka mukotrpnih i dugotrajnih pregovora s EK pa do današnjeg dana, kontinuirano ponavlja problem pravosuđa. Ne žulja to što europski činovnici loše misle o našem pravosuđu i stalno mu prigovaraju, nego što su u pravu i što im svaka stoji. Zar nije tužno i jadno da se u sedam godina, otkad su počeli pregovori, pa do danas stvari u pravosuđu takoreći nisu pomaknule s mrtve točke?! U najsvježijem izvješću EK opet se ističe problem gomile neriješenih slučajeva na sudovima, i dalje neuspješno procesuiranje ratnih zločina, a još se traži i napredak u proceduri koja vodi do izbora i imenovanja sudaca i tužitelja!

Ispada da su se promjene do kojih je i došlo u proteklih sedam godina svele na to da se sucima (na prvom mjestu iako pravosuđe treba gledati u cjelini – u paketu s tužiteljima i odvjetnicima) poveća neovisnost. Vješto manipulirajući parolom neovisnosti, za početak su si uspjeli iskamčiti bolju ustavnu poziciju. Izbrisana je odredba da se suca prvi put imenuje na rok od pet godina, a tek tada, ako se pokaže da je dobar u tom pozivu, postavi doživotno. Sad su na konju. Onaj tko se jednom uvali u sudstvo, ima zajamčeno radno mjesto i plaću do mirovine. Naravno, pod uvjetom da nije baš totalni neradnik i da se ne upušta u gruba kršenja zakona.

Nadalje, suci su si isposlovali da sami biraju predsjednike sudova. Ta ovlast, koju je imao ministar pravosuđa, sada je (kao i devedesetih) u rukama Državnog sudbenog vijeća. DSV (koji čine suci i pokoji profesor prava), imenuje suce, predsjednike sudova, a po prijedlogu tih istih predsjednika stegovno ih goni, oslobađa ih, kažnjava i eventualno razrješuje.

Za sve te promjene suci su se izborili polako, strpljivo i u tišini. Posljednjih godina oni gotovo da ne sudjeluju u javnom životu. Ponešto znamo o sucima koji se bave kaznenim pravom, i to silom prilika jer su njihove rasprave javne. Velika većina, i to ona koja odlučuje o stvarima bitnim za svakodnevni život nas običnih ljudi, potpuno je izvan fokusa javnosti. Tu politiku zavlačenja u mišju rupu predvodi čelnik sudbene vlasti, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Nema toga događaja ni povoda zbog kojeg bi se on očitovao! Bože sačuvaj da bi sazvao konferenciju za tisak na kojoj bi rekao što suci rade, kakav im je učinak ili barem što ih muči i što im ne valja. Da se nije družio s osječkim tajkunom Dragom Tadićem i potom morao svjedočiti u postupku protiv njega za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi iskamčio povoljnu presudu Branimiru Glavašu, zaboravilo bi se kako Hrvatin izgleda.

Ako išta i progovori, Hrvatin će zboriti o (ne)ravnopravnosti sudbene vlasti s izvršnom i zakonodavnom. Ljetos je bila takva prilika jer je neravnopravnosti osjetio na svojoj koži kada mu je Vlada ukinula mogućnost da i dalje ljetuje u državnoj vili na Brijunima za samo 280 kuna. Načelno, međutim, Hrvatin u vezi s ljetovanjem ima pravo. Sudbena vlast u tim stvarima mora biti ravnopravna s Vladom i Saborom. Ali bi, osim po uvjetima za ljetovanje, trebala biti ravnopravna i u transparentnosti. Trenutačno se biraju članovi Povjerenstva za sukob interesa koji će ministrima, zastupnicima, lokalnim političarima, guverneru HNB-a, načelniku Oružanih snaga HV-a i drugima moći doslovno kopati po utrobi. Zagledat će im u bankovne račune, moći će im ulaziti u kuću i doslovno imati veće ovlasti nego policija u provjeri istinitosti navoda u njihovim imovinskim karticama. A suci su svoje imovinske kartice skrili. Javnost ne zna što koji sudac ima, kojim se tempom bogati ili možda gubi imetak, a kamoli da postoji tijelo koje bi to provjeravalo. A zašto? Je li i to neovisnost, i od koga? Ministre i zastupnike barem smo si sami izabrali i za četiri godine ih možemo maknuti. Suce nam je izabralo 11 članova DSV-a – i to doživotno.

Komentara 11

BA
baltazar
14:24 06.10.2012.

Kad pogledam tko je pisao kolumnu odustajem od čitanja, a možda je ovaj puta napravljena iznimka u načinu pisanja. Možda, ali mi se ipak ne čita.

BE
ben12
14:37 06.10.2012.

Hobotnica je životinja koja ima glavu i puno krakova koje koristi u kretanju a pomiče ih prema potrebi,najosjetljivije su joj oči . EU - zana da je kod nas prevladava sljepilo - i oni koji dobro vide rado nose tamne /zatamjene / naočale .

CH
chemica
13:42 06.10.2012.

Upravo tako. Glavni problem pravosuđa je, po prvi put u POVIJESTI, ukidanje reizbora sudaca. Čak su i u "komunističkom mraku" više pazili što rade jer ako nisi zadovoljio svake 4 ( ili 5 godina, davno je bilo)...Ošo si ti braco pa-pa. Nije ti pomoglo ni članstvo u Partiji niti poznanstvo s Bakarićem. Da, to je bila PRAVNA država. Dešavale su se raznorazne manipulacije, ali uvijek si se imao bar nekom isplakati na ramenu. Prijaviti suca, vještaka ili bilo koga tko nije radio svoj posao. Imao si i Vrhovni sud u Beogradu koji te zaštitio u slučaju bilo kakvih mućki "na lokalnoj razini". Danas su suci postali svete krave sa zagarantiranom penzijom. Bitno je samo da ne čine krivična djela, a sve ostalo im je pušteno na volju. Smiju biti pristrani i bahati, smiju biti i nesposobni, a možeš im staviti soli na rep. Sudski vještaci također. Za suce bar postoji nekakav DSV, ali zato sudski vještaci ne odgovaraju ama baš nikome. Ovakav monstruozan pravosudni sustav još nismo imali, možda samo pod Turcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?