Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Fife

Rusiji nogometni SP 2018., Kataru 2022.!

Sepp Blatter
AFP
02.12.2010.
u 16:52

Rusija će ugostiti Svjetsko prvenstvo 2018. godine, a Katar 2022., odlučio je Izvršni odbor Fife u Zürichu.

Bio je to događaj koji se u cijelom svijetu iščekivao napeto kao i bijeli dim iz Sikstinske kapele za odabira novog pape.

Bili su veliki favoriti

Rusi i Katarani bili su veliki favoriti i prije proglašenja.

Rusku delegaciju činili su Roman Abramovič, Jelena Isinbajeva, Andrej Aršavin, a bili su toliko sigurni u pobjedu da je od puta u Zürich u zadnji trenutak odustao i premijer Vladimir Putin. Zanimljivo, Rusija dosad nikad nije bila domaćin Svjetskog prvenstva. Baš kao ni Katar, koji je također bio veliki favorit uoči izbora. Navodno su slavili već posljednja dva dana. Presudio je politički utjecaj te obećanje da će izgraditi 12 super modernih stadiona.

U sjedištu Fife u Zürichu jučer je bilo mnogo uglednih političara, glumaca, sportaša koji su lobirali za kandidature svojih zemalja. Najjaču delegaciju imali su Englezi. Glavni lobisti bili su im megapopularni David Beckham, princ William, premijer David Cameroon te gradonačelnik Londona Boris Johnson. Engleski nogometni reprezentativac Rio Ferdinand nekoliko sati uoči odluke na svoj je profil na Twitteru napisao: “Gospodine Blatteru, dajte nam SP! Sredit ću vam karte za sve utakmice!”. Ipak, Englezima to nije pomoglo. Na kraju su bili u šoku, a koštao ih je dokumentarac BBC-a o korupciji u Fifi.

Završna riječ B. Clintona

– Imali smo najbolju prezentaciju, imamo najbolje stadione, kolijevka smo nogometa. Ako sada nismo dobili prvenstvo, ne znam kada ćemo. Po čemu je to Rusija bolja? – pitao se britanski premijer David Cameron.

Engleska je ispala već u prvom krugu, s tek dva glasa.

Odabir Katara i Rusije samo je još jedan dokaz da Fifu zanima samo novac, pišu engleski mediji.

Sretan sam zbog Rusije, organizacija SP-a donijet će mnogo dobroga tom dijelu svijeta – rekao je predsjednik Fife Sepp Blatter.

– Fifa je pogriješila odabravši Katar umjesto SAD-a – oglasio se i predsjednik Barrack Obama.

Zanimljivo, završnu riječ za SAD, najvećeg konkurenta Kataru, imao je bivši predsjednik Bill Clinton.

Iako nisu dobili organizaciju SP-a 2022., Australci su barem imali najljepšu lobisticu - top model Elle MacPherson.

Inače, o domaćinima SP-a odlučivala su 22 člana Izvršnog odbora Fife, koji su glasovali u posebno odijeljenoj sobi. Da je rezultat bio izjednačen, odlučivao bi predsjednik Fife Sepp Blatter.

Završnu svečanost prenosilo je 70 zemalja svijeta pred više od tisuću novinara.

Ključne riječi

Komentara 21

KR
krilnik2
19:20 02.12.2010.

Beckham i William? A gdje su bile Sarah Ferguson i Camila? Mozda bi one pomogle?!??!

OB
-obrisani-
17:08 02.12.2010.

Kao da su mene pitali!

SQ
squizer
23:14 02.12.2010.

Dario, Pretpostavljam da si bio u Qataru pa znaš da je tamo šerijat. Što se toga tiče, samo da znaš da tamo nema ni smrtne kazne a kamo li šerijata.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije