Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SREDNJA ŠKOLA ZA SVE Državnim projektom do potrebne kvalifikacije

Stimulativnim mjerama privući što više mladih u školske klupe

13.01.2009.
u 18:43

KARLOVAC – Ukupno 105.332 nepismenih stanovnika Hrvatske, čak 580.379 ljudi bez završene osnovne škole i njih 801.169 samo s osnovnom, slika je koja prilično zabrinjava.

Ipak bez prisile
To znači da 1,4 milijuna hrvatskih građana nema nikakvu kvalifikaciju i mogućnost da se pronađu na tržištu rada, upozorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa prof. Želimir Janjić, koji je u sklopu ciklusa javnih predavanja “Sadašnjost i bliska budućnost znanosti, tehnologije i društva” predstavio projekt Srednja škola za sve.

Organizatori su bili Veleučilište u Karlovcu, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića i KD Slovenski dom Karlovac. Odazvali su se gotovo svi ravnatelji karlovačkih srednjih škola, ali i osnovnih, čelnici veleučilišta, stručni suradnici i drugi. Takva situacija sa (ne)stručnom zastupljenosti građana bila je ujedno i polazna točka da se osigura niz mjera kako bi se što većem broju građana omogućilo da steknu srednjoškolsko obrazovanje.

– Bilo je čak razmišljanja i da se promijeni Ustav. Međutim, u dogovoru sa stručnjacima odlučili smo da ne idemo s prisilom, nego stimulativnim poticajima – istaknuo je, uz ostalo, državni tajnik prof. Želimir Janjić, koji je tom prilikom ukazao na niz promjena koje su počele 2005. godine snimkom stanja. A poticajne mjere su financiranje međumjesnog prijevoza, udžbenika, kao i smještaja i prehrane u učeničkim domovima, za što će se iz državnog proračuna utrošiti milijardu kuna.

Manjak učenika
Time bi se trebali poboljšati uvjeti rada i za učenike i za nastavnike, stopa upisa i završavanja srednjoškolskog obrazovanja i još puno toga. Karlovačke škole opremom uglavnom mogu biti zadovoljnje. Njih najviše muči sve manji broj učenika, a po sadašnjim računicama, taj će se negativni trend nastaviti i u sljedećem razdoblju. Po najnovijim pedagoškim standardima, u razredima će ubuduće biti najviše 24 do 28 učenika, što je u većini razreda već i sada slučaj.

Želite prijaviti greške?