Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Stavi pravu stvar na pravo mjesto

\'23.09.2009., Zagreb - Andrija Hebrang; saborski zastupnik; Odbor za zdravstvo Hrvatskog Sabora. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
16.07.2011. u 12:00

Kakva god bila partijska odluka, retorika A. Hebranga je ubitačna. Tvrdi da se podiglo 10 puta više optužnica protiv branitelja nego protiv četnika i JNA.

Pravna država ili tiha revolucija, što se zapravo događa u Hrvatskoj? Ide li Hrvatska u krivom smjeru pa je zadnji tren da se nešto poduzme ili će Hebrang zato što je otvorio pitanje koje muči cijelu naciju zbog teze o krivom smjeru doživjeti sličan ideološki izgon kao svojedobno i njegov otac? Kakva god bila partijska odluka, Hebrangova retorika, a još više statistika, ubitačne su. On tvrdi da se podiglo deset puta više optužnica protiv hrvatskih branitelja za zločine u Domovinskom ratu nego protiv četnika i snaga JNA koji su nas napali.

Hebrang tvrdi da je u Hrvatskoj ubijeno osam tisuća civila, a da optužnice za te zločine u najvećem broju slučajeva nikada nisu podignute. "Od 150 masovnih grobnica iz Domovinskog rata, 50 ih je nastalo na Brodarčevoj Banovini i mi nemamo optužnice za te pokolje, nemamo krivce za masovne zločine u Petrinji, Bačinu, Dvoru na Uni, ali smo imali optužnicu, i to po zapovjednoj odgovornosti, za Brodarca. Od 90 tisuća Hrvata koji su živjeli na Banovini, protjerano je čak 60 tisuća! Jeste li vidjeli optužnicu za taj zločin? Recimo, pakračka i vinkovačka bolnica srušene su u ratu do temelja, kako je moguće da nemamo optužnicu za taj zločin? Pa ni za luđačko granatiranje vukovarske bolnice nemamo optužnicu. Nemam ništa protiv da se istraže svi zločini na našoj strani, ali ovakav omjer podizanja optužnica jasno govori da tu nešto nije u redu", kazao je ovih dana revoltirani Hebrang.

Ono što je frapantno uz ovu Hebrangovu statistiku jest činjenica da je Hrvatska očito pristala procesuirati svoje generale po zapovjednoj odgovornosti, istoj odgovornosti koju tobože osporava Haagu u slučaju Gotovina. Da bude gore, srpski ratni zapovjednici nisu u Haagu osuđeni po zapovjednoj odgovornosti niti srpski sudovi sude po toj odgovornosti.

Zašto od njih Haag ne traži da procesuiraju svoj ratni stožer s obzirom na to da bi glede masovnosti ratnih zločina tamo zacijelo i portir dobio 20 godina? Ne sude ni Bošnjaci svojima po zapovjednoj odgovornosti, ali Brodarac je optužen isključivo po zapovjednoj odgovornosti.

Pravna država ili tiha revolucija?

U isto vrijeme, unatoč moru dokaza za masovne likvidacije nakon 2. svjetskog rata, ni nakon jasnih zahtjeva iz Unije nemamo ni jednu jedinu optužnicu za neki komunistički zločin. Pravna država ili Tempova "revolucija koja teče"? Kad se uhiti bilo koji hrvatski general, predsjednik države tek hladno dometne neka institucije rade svoj posao, ali kad Karamarkove službe najave istrage protiv Manolića i Boljkovca, onda ima potrebu istaknuti delikatnost takvih procesa, stati u njihovu obranu i diskretno dati do znanja da se s tim ne slaže.

To je nova pravednost? Ne, to je stara nepravednost! S druge strane, može biti da je Hebrang stranački determiniran kad mu je znakovito da se baš sada, tri mjeseca prije izbora, ovako masovno uhićuju generali, i to za prijestupe učinjene prije desetak ili čak dvadesetak godina, ali je u modernoj povijesti teško naći podatak da je zapovjednik bilo čije kopnene vojske uhićen kao aktivni zapovjednik.

S obzirom na naglašenu rabijatnost i nasilnost tog lika, nisu li interesi nacionalne sigurnosti tražili da se najprije smijeni ili umirovi zapovjednika kopnene vojske kao što to rade sve druge normalne države, a da se tek onda krene na sud? Jer, što bi se dogodilo da je Kruljac kao aktivni zapovjednik naredio otpor svojim podređenima?

Tko bi zapravo bio kriv za mrtve i ranjene u toj pucnjavi? I kako to da nijedna služba ne poziva na odgovornost bivšeg hrvatskog predsjednika unatoč nevjerojatnim medijskim iskazima i u slučaju akcije smanjenja kazne Branimiru Glavašu i u pogledu činjenice da je Mesiću njegov savjetnik Cvrtila jasno sugerirao da ne postavlja devijantnog Kruljca na mjesto zapovjednika kopnene vojske pa to Mesića nije obeshrabrilo.

Pogledajte suzdržanost medija prema ovim činjenicama i sjetite se kako su zvjerski rastrgali Tuđmana u akciji Ankice Lepej! Prošli su tjedan mediji gotovo uglas ustvrdili da je Hrvatska na summitu u Dubrovniku pokazala da je pravi lider u regiji. Baš nitko nije pitao kako je moguće da lideru u regiji na summit nije došao ni Tadić, ni predstavnik BiH, ni Barroso! Ali, sve su to obične predgrupe za koncert velikog Mefista iz Salzburga koji već svira prve taktove.

Da je bilo mudrosti odvesti HDZ na unutarstranačke izbore i tamo izbaciti sav ološ što je s Mefistom pljačkao, sad bismo se lakše nosili s njegovom artiljerijom! Ovako, tri mjeseca prije izbora počinju medijska strijeljanja koja će za mnoge značiti kraj karijere.

Komentara 164

OB
-obrisani-
22:25 17.07.2011.

Da, da, a moja baba koalira sa Stanimirovićevim SDSS-om... ---- 17.07.2011. u 01:11h ribnik65 je napisao/la: 16.07.2011. u 22:28h DŠ... je napisao/la: HDZ surađuje s velikosrbima još od 1990. godine, komadao je BiH, razarao demokratsko biće hrvatskoga naroda _______________________________________________________________ Kaoao što sam ranije pretpostavio i napisao, ovaj četnićki uDbaŠ i DouŠnik, DŠ, se ovdje pojavio. Naravno, uvijek ponavlja onako po goebelsovu jednu te istu laž kao ovo gore po njemu napisane riječi. Budala misli da će ponavljanjem tih laži one dobiti na težini. Samo, njegov problem je da su Hrvati za njega prepametni, pa ovako samo puca u prazno. Bena ostao bena.

Avatar netstoper
netstoper
12:23 16.07.2011.

ISTINA ima običaj da se sama otkrije...

OB
-obrisani-
22:24 17.07.2011.

17.07.2011. u 22:14h terezina je napisao/la: Ko i Zasto Je Ubio Legendarnog Blaza Kraljevica Ovo je pitanje za Tuđmaniste i Šuškiste... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To pitaj udbaše Manolića i ekipu, koji su željeli da dođe do razdora između Hrvatskih branitelja, ali im, ali im hvala Bogu nije uspjelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?