Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTO SPEKTAKL

'Zombi groblje' uzelo najveći danak među vozačima

enduro
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/8
15.06.2014.
u 13:35

Od 53 motorista iz Slovenije i Hrvatske na izuzetno zahtjevnoj blatnoj stazi utrku ih je završilo tek 18

Izgledom i krajobrazom fascinantna staza u Velikom Trojstvu, ali isto toliko i zahtjevna bila je poprište međunarodnog motociklističkog enduro druženja, a koja je pod okriljem Memorijala Ivana Rumenjaka Rumenog okupila 53 vozača iz Slovenije i Hrvatske.

Zamkovita 42 kilometra

Ruta od 42 kilometra sa polazištem kod idiličnog vidikovca, krila je nebrojene zamke i zapreke. I sam trčeći start do motocikala bio je zanimljiv, a sve daljnje svladavanje zapreka poput balvana i guma, pa prijelaz na šumovite i  brdovite blatne puteve vodilo je prema sve zahtjevnijim ispitima izdržljivosti i zamkama koje su se za veliku većinu sudionika pokazale nepremostivima. Naime, utrku je završilo tek 18 motorista što najbolje govori o zahtjevnosti staze. U konačnici nakon nekoliko sati vožnje cilj je prvi ugledao Ivica Platužić iz Zlatar Bistrice, treći je bio njegov klupski kolega Davor Galoić, najbolji Slovenac bio je četvrtoplasirani Matjaž Metelko, dok je domaći motoristički as Bruno Dolenčić u cilj ušao drugi.

- Noć uoči utrke padala je jaka kiša koja je ionako zahtjevnu stazu učinila težom za još otprilike 60 posto. Teško je i opisati sve napore koje vozači trpe tijekom utrke, a osobno mogu priznati da sam potrošio i zadnji atom snage – prvi su dojmovi Brune Dolenčića, koji je drugi dotrčao do motora,  a potom i uskoro poveo. Na čelu je bio 20-ak kilometara, no iscrpljenje je nakratko uzelo danak pa je pao na četvrtu poziciju, no ipak je u konačnici povratio snagu i dovezao se do druge pozicije.

Nepremostivi blatni bazeni

- Najviše vozača, njih 20, otpalo je na tzv "Zombi groblju", a riječ je o dubokom usjeku omeđenom brdovitim padinama u čijem se podnožju taloži voda. U tim svojevrsnim bazenima sa pola metra vode i 70-ak centimetara mulja mnogi su trajno zapeli. Srećom, iako mi je motor propao do sjedala uz pomoć jednog sudionika izvukao sam se iz blata i nastavio. Inače je nepisano pravilo da vozači u takvim situacijama jedi drugima pomažu. Najveće teškoće su i situaciji kada lošiji vozači raskopaju stazu zakopavanjem, pa onda ostali upadaju u novonastale rupe. Ostala otkazivanja vezana su uz iscrpljenost ili kvar motora – svjedoči Dolenčić, a koji je poput svih ostalih vozača zahvalan organizatorima, članovima Udruge branitelja V. Trojstvo, a koji su se u konačnici pobrinuli za ručak i okrjepu vozača. Zbog sjajnih iskustava domaći motoristi priželjkuju da ovaj moto spektakl preraste u službenu natjecateljsku utrku.

>> Stotine motociklista zaposjelo Primošten

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije